Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. chce sie z wami podzieli bardzo przykra niespodzianka ktora spotkal mojego kolegi. kupil bmw 530d rok 2000 z przebiegiem 240tyskm po spisaniu umowy zaplacenia, pojechalismy do domu,po przejechaniu okolo 40km auto stracilo moc!!! pojechalismy do BMW SERVICE ZENTRUM i stwierdzono uszkodzone wtryski!!! dzis bylismy odebrac auto zaplacil 2017 euro z podatkiem oraz 16% znizka(pracownik bmw). kontaktowalismy sie z sprzedajacym( PRYWATNA OSOBA) i niema mozliwosci zwrotu auta, nawet prawnik w tej sprwaie niew pomoze,na umowie jest napisane KEINE GARANTIE(bez gwarancji), mechanik z serwisu powiedzial nam ze komputer odczytal przy przebiegu 239.400 blad zwiazany z wtryskami,a gdy kupowalismy go mial 240.700 przebiegu, czyli na 99% wiedzial o tym!!! na pocieszenie jest jeden plus tego wszystkiego obiecal ze polowe kosztow naprawy pokryje(czyi okolo 1000eur. p.s jutro jedziemy do niego,po pieniadze i zobaczymy czy rzeczywiscie polowe kosztow pokryje. o dalszej sprawie napisze jutro
Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
Dlatego po raz któryś mówię, sprawdzać diagnozować ile się tylko da, nie żałować kilkuset zł na swój spokój. Przykra sprawa.
Opublikowano
on byl 1.5tyg wczesniej ten samochod ogladac, byl na jezdzie probnej itd, dogadali sie co do ceny, i wszystko bylo ok.!!! ale ten niemiec musial 1.5tygodnia czekac na odbior nowego samochodu i dopiero wtedy mogl mu sprzedac ta bmw. kolega zgodzil sie ze poczeka te 1.5tyg, i wtedy ja odbierze. te wtryski musialy uszkodzic sie w przeciagu tych kilku dni, tym bardziej ze tym autem byl jeszcze w austrii.
Opublikowano

przede wszystkim na umowie moze sobie pisac co chce- ze keine garantiere itd ale prawo jest prawem a to stanowi ( w Niemczech) ze na KAZDY kupowany uzywany samochod jest rekojmia tzn jezeli nie ma wyszczegolnionych na umowie wad auta a w ciagu roku znajda sie takowe ( cofniety licznik, zarzniety silnik itd) to mozesz oddac auto albo zarzadac rekompenasty finansowej i jest to rygorystycznie przestrzegane. I nie dak sobie wmowic ze jak auto do Pl to tego nie ma bo Pl jest w Unii i to obrot wewnatrz Unijny a wiec prawo obowiazuje. Proponuje zarzadac pelnej kwoty albo idziesz na Polizei- zobaczysz ze zmieknie.

Najlepiej jak mialbys jakiegos prawnika w De bo sprawe jest ewidentna i masz ja wygrana. Pozdrawiam

Opublikowano
przede wszystkim na umowie moze sobie pisac co chce- ze keine garantiere itd ale prawo jest prawem a to stanowi ( w Niemczech) ze na KAZDY kupowany uzywany samochod jest rekojmia tzn jezeli nie ma wyszczegolnionych na umowie wad auta a w ciagu roku znajda sie takowe ( cofniety licznik, zarzniety silnik itd) to mozesz oddac auto albo zarzadac rekompenasty finansowej i jest to rygorystycznie przestrzegane. I nie dak sobie wmowic ze jak auto do Pl to tego nie ma bo Pl jest w Unii i to obrot wewnatrz Unijny a wiec prawo obowiazuje. Proponuje zarzadac pelnej kwoty albo idziesz na Polizei- zobaczysz ze zmieknie.

Najlepiej jak mialbys jakiegos prawnika w De bo sprawe jest ewidentna i masz ja wygrana. Pozdrawiam

to jakiś żart.... to jakbym kupił od Ciebie auto, zarżnął je w miesiąc i przyszedł z prawnikiem oddać - jak mi udowodnisz....

Rękojmia fakt, jest ale trwa najwyżej 7 dni... (jeszcze nie spotkałem się z tym żeby ktoś oddał samochód)

Opublikowano
bad boy, niestey ale sie mylisz! NIEMA SZANS, Bylismy u 2 prawnikow i kazdy powiedzial to samo, to jest auto od prywatnej osoby a oni nie maja obowiazku ani tez zadnej podstawy prawnej by dawac gwarancje na uzywany samochod!!!Natomiast w przypadku podpisania na umowie ze byl bezwypadkowy a jednak okazalo sie ze mial wypadek,wtedy masz sprawe wygrana. JEDYNIE AUTO-KOMISY maja udzielac gwarancji ale nikt tego nie praktykuje(bo mu sie nie oplaca) i napisze ci w umowie (keine garantie lub so wie gesehen) i koniec, a jak mu powiesz ze nie podpiszesz tej umowy, to on komus innemu sprzeda te auto.ja mieszkam w niemczech ponad 6lat i troche handluje takze w tym temacie jestem obeznany. sprawa tej bmw juz zakonczona bylismy dzis u bylego wlasciciela,i tak jak obiecal 1000eur zaplacil i juz wszystko jest ok.
Opublikowano

J-23 zgadzam sie z twoja opiną co innego jakby skłamał o bezwypadkowości lub przebiegu wtedy sprawa ewidentna , oczywiście jeżeli ten zapis był w umowie i tak gość ok partycypacja w kosztach naprawy............. nie można oddać z takiej przyczyny bo właściciel takiej usterki tez nie przewidzi .........

pozdro Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)