Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kiedy mam swoje BMW CO JAKIŚ CZAS, niezależnie czy pada deszcz czy nie, jak jest zimno czy ciepło lub jak świeci słońce lub też nie. Na moim Bordcomputerze pojawiają się 2 komunikaty:

-Betriebsanleitung

-Bremslicht Elektrik

z tego co się orientuje to pierwsza pozycja oznacza żeby zajrzeć do instrukcji obsługi, a druga to coś ze światłami stopu.

Oczywiście wszystkie żarówki stopu działają.

Ktoś ma na to jakiś pomysł?

Z góry dzięki, pozdr.

Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano

mam dokladnie ten sam problem,

chyba juz sie do tego przyzwyczailem, ze sie wyswietla, a stop dziala

podejrzewam jakis defekt we wlaczniku swiatel stopu - jak zrobi sie cieplej i bardziej sucho to poszperam

prawdopodobne jest tez jakies male zwarcie, ktore co prawda nie pali bezpiecznika, ale jest rejestrowane przez przyrzady

Opublikowano

Miałem to samo już trzy razy odkąd kupiłem. Na zimnym też to mam,

więc kwestia temperatury odapada. Głupie, ale restart samochodu pomaga

:D

Czyli że TTTM (Ten Typ Tak Ma)?

Opublikowano

najglupsze jest to, ze sie przyzwyczaiasz do tego, ze po prostu sie wyswietla i juz a stop dziala, az przegapisz moment, jak sie naprawde cos sypnie....

jedyne co drazni to ciagle check control na desce i przewijajce sie komunikaty, ktorych z czasem juz nie czytasz - bo i po co

i tak sie zastanawiam, kiedy przegapie inny, wazniejszy komunikat ;)

Opublikowano

Doszedłem że po przekręceniu stacyjki na zapłon i naciśnięciu kilka razy stop lub naciśnięciu stop i przekręceniu stacyjki na zapłon to w 80% przypadkach zawsze pojawi się ten błąd.

Czy stopem steruje jakiś przekaźnik jak tak to który i gdzie on jest?

Opublikowano

niekoniecznie musi to wskazywac na wlacznik swiatel stop

rownie dobrze moze wystepowac defekt okablowania

wlacznik stop jest umieszczony przy gornej czesci pedalu hamulca - widoczny jest po zdemontowaniu oslony pod kierownica

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, powracam do tematu borykam się cały czas z tym problemem.

Sprawa wygląda tak i jestem już pewien, komunikat ten pojawia się zawsze po deszczu i myciu samochodu.

Steruje światłami stopu jakiś przekaźnik jak tak to gdzie jest bo całkiem prawdopodobne że to jego wina.

Wątpię że woda podcieka do skrzynki z bezpiecznikami bo miał bym jeszcze problemy z czymś innym.

Czy ktoś uporał się już z tym?