Skocz do zawartości

Zielona kontrolka przy odpalaniau M21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Szukałem, ale znaleźć nie mogę. Otóż po kupnie, przy odpalaniu najpierw zaświecała się kontrolka grzania świec (żółta), następnie obok niej zielona z taką zapętloną strzałką i jak mówił poprzedni właściciel auto można odpalać po zgaśnięciu żółtej a przed zgaśnięciem zielonej. Tyle że ostatnio ta zielona wogóle się nie zapala i przy odpalaniu, szczególnie po nocy, silnik ma wyraźne problemy i nie łapie od razu na wszystkie cylindry. Czy to niezaświecanie się zielonej kontrolki oznacza że świeca/świece padły?? Bo tak po objawach to by pasowało.

Opublikowano

Dokładnie jak mówisz, to znaczy że jedna lub więcej świec uległo uszkodzeniu. Bmw ma taki zmyślny system kontroli świec żarowych.

Ps. współczuje przy wymianie tych świec.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Na całe szczęście będę jechał w najbliższym czasie na przegląd silnika, więc przy okazji tam mi te świece wymienią. Tak jak zaglądałem to faktycznie dostęp do nich jest średni :|