Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przerobilem kompa z e34 benzyna do tds-zrobilem plytke kodujaca i komp dzialal ale tylko pare minut.Ustawilem date , godzie i bum - nie dziala.Odlaczyle jak za pierwszym razem aku i podlaczylem kompa ponownie

i chodzi.Wyciale z tylu ramke zeby go wpasowac i wszystko bylo ok.Aha zanim go podlaczylem doprowadzilem napiecie od pinu 9 do pinu 17 we wtyczce do kompa , bo wczesniej nie dzialal.Poskladalem wszystko do kupy i poszedlem na obiad.Ide do auta , wkladam kluczyk , przekrecam i zgadnijcie co - nie dziala.Myslalem ze mnie krew zaleje.Sprawdzam napiecie nz pinie 17 -[BAD] nie ma.Jaka moze byc tego przyczyna?Co to za przewody te od pinow 9 i 17 ?Zarowki w kompie wymienione. Jakies po drodze bezpieczniki czy przekazniki? A moze jest jakis inny sposub na doprowadzenie napiecia do pinu 17 ? Bezpieczniki wygladaja na cale ale miernikiem ich nie sprawdzale bo bylo juz ciemno jak w d. Pomozcie prosze . Pozdro

Opublikowano

Cześć. kupiłem jakiegoś kompa za 20 zł wkładam go do siebie 525tds '96 i działa bez żadnych przeróbek zasilania, ale wyskakuje pppp.

Jak możesz to przybliz mi sposób przeróbki go tak żeby wszystko było OK. :cool2: :modlitwa:

Opublikowano

Sposob przerobki znalazlem na forum

kawalek plytki drukowanej , posrebrzany drucik , zaprogramowany eprom , lutownica

plytka kodujaca ma proste sciezki tak ze ze zrobieniem jej nie ma problemow , kompa mam od benzyny z koncowka ...055

musisz ja wlutowac do kompa z tylu po sciagnieciu obudowy

Opublikowano
Dzięki za linki do stron które czytam i mało co rozumiem, nie mam zdolności elektronicznych i jest to czarna magia dla mnie. Jeśli możesz to prześlij jak zrobiłeś tą płytkę tak bardziej obrazowo, żebym szedł do znajomego co ma trochę cyny i lutownice i w prosty sposób mu przekażę schemat z którego zlutuje mi to co jest potrzebne. Z góry dziękuję. :modlitwa:
Opublikowano

MACKA7

ale jak wyglada ta plytka kodujaca to wiesz?

nie mam w tej chwili aparatu , ale jak zrobie zdjecia to ci przesle

plytka drukowana dostepna w kazdym sklepie z elektronika

kkupilem tez drucik posrebrzany do polaczenia nuzek w epromie z uwagi na fakt ze jest on bardzo malych rozmiarow

jaki eprom ? jest o nim w linku co ci podeslalem a wsad do niego jest tez tam

kup eprom i zaprogramuj tym wsadem na programatorze epromow

jak wygladaja sciezki juz wiesz-link

polacz wszystko razem i wlutuj do kompa z tylu-od razu sie zorientujesz gdzie jak sciagniesz czarna obudowe kompa

i to cala filozofia

ja zanim zrobilem ta plytke mialem 2 nieudane pruby tzn. udalo mi sie za 3 razem

zycze powodzenia pozdro :cool2:

Opublikowano

ja wycialem z tylu obudowy obc dziure kwadratowa 2x2 cm

zamiast plytki kodujacej wlutowalem po prostu podstawke dip8 (4 nogi ida na wprost, wiec fajnie sie to robi, 2 po przeciwnej na krzyz kabelkami i gotowe. teraz mozna wyjac pamiec z tylu bez rozbierania obc, nie wiem moze innym nie bylo potrzebne, ale mi pare razy sie kasowalo przy slaby, aku i musialem od nowa programowac.

Opublikowano

Powoli wszystko zaczyna układać się w logiczną całość... ;) .

Trochę czasu temu z Mariem miałem przeprawę - Jego komp przy wyjmowaniu z podłączonym aku zdychał. Okazało się że wykasowywało niektóre komórki z EEPROM-a. Mój w Jego samochodzie zrobił to samo. Teraz czytam, że przy słabym aku też tak się dzieje. Czyżby była jakaś różnica w budowie wewnętrznej (oprócz gniazda płytki kodowej) między kompem oryginalnym a "sztukowanym" mająca na celu ustabilizowanie napięcia zasilania? Czort wie... nie mam dostępu do oryginału żeby porównać.

Na razie wniosek nasuwa się sam: nawet jak wszystko jest teoretycznie dobrze zrobione, to jeśli nie zadziała trzeba najpierw sprawdzić zawartość pamięci...

A co do pinów 9 i 17 - jeden z nich to (chyba) + stały (lub przez stacyjkę), a drugi + z alarmu: sprawdż, czy nie pomyliłeś pinów... (to pierwsze co przyszło mi na myśl ;) )

$M$
Opublikowano
dokladnie przy slabym aku rozprogramowalo mi 2 komorki w pamieci. ale to nie jest regula, na 3 rozladowania tylko 1 raz padl obc. (mialem walniety czujnik w klapie i cala noc swiecilo mi sie swiatelko) tak samo sie dzieje w okreslonych warunkach przy wkladaniu i wyjmowaniu obc pod napieciem, nie pamietam dokladnie ale przy wylaczonej stacyjce a zalaczonym aku komp sie rozprogramowywal. przy zalaczonej stacyjce w poz1 bylo ok. najlepiej wpinac bez akumulatora.
Opublikowano

bawilem sie troche przekaznikami i pojawilo sie napiecie na pinie 17 , poprowadzone z pinu 9

odizolowalem zrobiona plytke kodujaca i podlaczyle i jest PPPP czyli jest git tzn. ze komp nie jest walniety-prawdopodobnie pady jakies komurki w epromie

jutro bede programowal nowe epromy , na wszeki ze 3 sztuki , i zobaczymy

wszystkie operacje przy kompie oczywiscie przy odlaczonym aku

Opublikowano
Powoli wszystko zaczyna układać się w logiczną całość... ;) .

Trochę czasu temu z Mariem miałem przeprawę - Jego komp przy wyjmowaniu z podłączonym aku zdychał. Okazało się że wykasowywało niektóre komórki z EEPROM-a. Mój w Jego samochodzie zrobił to samo.

Ja ostatnio odłączałem akumulator i niestety eprom poległ :cry2: :cry2: :cry2:

Teraz jeżdze z maszyną robiącą DING (jak w monty phyton-ie czy jak to sie tam pisze :mrgreen: )

Palą się wszystkim dobrze znane PPPP a jak nacisne s/r to komputer robi DING :norty:

Niestety pojawił się też problem - w wawie objeździłem 5 sklepów, obszedłem wolumen, giełde pod GUS-em i tych cholernych eepromów AT93C46 nigdzie znaleźć nie moge :cry2: :cry2: :cry2:

Zamówiłem w sklepie internetowym chyba z wrocławia, mam nadzieje ze przyjdą szybko :cool2:

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano

Tomek_M

dzisiaj programowalem 2 epromy - 5 zeta :lol:

+ 4 zeta 2 czyste epromy , wiec ta cena to smiech na sali

ty sobie lepiej pomysl jakby padl ci eprom albo plytka oryginalna :jawdrop: :wink: