Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem dotyczy 316i 94r coupe. Mam pytanie czy uszkodzony katalizator lub przepalający sie tłumik środkowy (chyba od wewnatrz) ma jakis wpływ na działanie samochodu? Pytam bo w sumie sam nie mam o tym za bardzo pojecia a jestem na 99% pewny ze tłumik albo katalizator do wymiany ale nie wiem tez czy lepiej wziaść sie za to od razu czy to moze troszke poczekac?. Jak wjechalem na kanał to tłumik srodkowy w sumie ok, katalizator raczej tez ale jak zapalam samochód to słysze jakby takie "klekotanie" z tego obszaru.

Druga sprawa jest taka ze raz na jakis czas naprawde raz na ruski rok mam taka sytuacje ze gdy hamuje na swiatłach to gdy samochód sie juz toczy to obroty spadaja do zera i silnik gasnie. Gdy zapale go znowu to musze dodac troszke gazu zeby zalapal obroty. I potem jest ok. Mialem tak tej zimy (pare dni temu) a ostatnio tez w zime tylko w zeszłym roku. Co to moze byc? Samochód jest w sumie po solidnym przegladzie.

Licze na Wasza pomoc, wszelkie porady mile widziane.

Pozdrawiam

Opublikowano

1/ katalizator-moze byc juz wypalony alenei koniecznie-zadko sie to zdarza-moze byc zapchany juz predzej, klekotanie moze byc wynikiem odspawanej oslony katalizatora( u mni eklekotal jak ............) jednak nie oslona- wyciolem go i nie ma roznicy w pracy silnika.

2/ spadek obrotow, mnustwo jest o tym na forum, przyczyn jeszcze wiecej

w obu przypadkach odsylam cie do opcji szukaj i znajdziesz tam bogata literature odnosnie przypadlosci twojego samochodu

Opublikowano

ok dzieki wielkie Sitek. A czy wlasnie przepalony tlumik srodkowy albo cos z katalizatorem moze to miec jakis powazniejszy wplyw na samochod?

Chcialbym sie dowiedziec bo kiedys ktos mi mowil ze mial przepalony tlumik i potem przez to mial problem w postaci takiej ze dostawaly mu sie spaliny do układu chłodzenia. Ja sie nie znam na tym,bo jakim cudem to nie wiem, ale wole zapytac. Moim zdaniem to jest gruba bajka :D

Wiem ze to brzmi smiesznie ale wolalbym jednak wysluchac wasych opinii :)

Pozdrawiam

Opublikowano
ok dzieki wielkie Sitek. A czy wlasnie przepalony tlumik srodkowy albo cos z katalizatorem moze to miec jakis powazniejszy wplyw na samochod?

Chcialbym sie dowiedziec bo kiedys ktos mi mowil ze mial przepalony tlumik i potem przez to mial problem w postaci takiej ze dostawaly mu sie spaliny do układu chłodzenia. Ja sie nie znam na tym,bo jakim cudem to nie wiem, ale wole zapytac. Moim zdaniem to jest gruba bajka :D

Wiem ze to brzmi smiesznie ale wolalbym jednak wysluchac wasych opinii :)

Pozdrawiam

chlodzenie silnika nie ma nic wspolnego z wydechem......wydech w stanie niesprawnisci bedzie wyl, zezil, cos bedzie w nim stukac-klekotac-aleniby jakim cudem spaliny maja sie dostac do ukl. chlodzenia ukl. chlodzenia jest ukladem zamknietym( zalanym plynem)pomijajac powietrze ktore chlodzi silnik- ktos ci kit wcisnol.Bylo wiele na temat tego czy brak katalizatora wplywa na prace silnika( ja mam strumienice wstawiona w miejsce kata i srodkowego tlumika)ja stwierdzam,ze poza dzwiekiem zmian brak.