Skocz do zawartości

Świece na dwóch cylindrach są mokre,nie wiem czy to olej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć nie pali mi na dwa cylindry na benzynie (na 2 i 5) Po wykręceniu świec właśnie te dwie są mokre ale nie wiem czy to olej czy benzyna raczej olej bo jak by była benzyna to by iskra zapaliła a iskra jest o.k.(wymienione świece, które po wykręceniu teżsą mokre) Jaka może być przyczyna? Proszę o pomoc!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Przeciez mozna poznac czy to benzyna czy olej. Weź na palec i rozetrzyj - jak olej to bedzie lepki a poza tym juz po wykreceniu bedzie smierdzialo paliwem jezeli nie spala. Istra moze byc ale za słaaba. To wina kopułki. Poza tym mozna obejzec wtryskiwacze czy nie sa rozwalone i nie zalewaja za bardzo.
...
Opublikowano
Cześć nie pali mi na dwa cylindry na benzynie (na 2 i 5)

Wiec nic innego jak sprawdzić :

1-świece

2-przewody

3-rozdzielacz

Na pewno gdzieś tam jest pies pogrzebany :lol:

Podjedż do elektryka on na pewno zdiagnozuje usterke :wink:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

pozwole sobie podpiac sie pod ten temat gdyz mam problem bardzo zblizony do kolegi; otoz moje e30 2,5i nie pali na 2cylindrach.

Jestem swiezo po wymianie:

- palca rozdzielacza

- kopulki

- 3krotnej zmianie swiec (bosh, iskra, beru)

Glowica byla robiona, tj. byly wymieniane zawory, uszczelniacze, byla planowana.

Kable WN byly mierzone, maja w granicach 6-6,5kOhma.

Wtryski sa sprawdzone, daja wzorowa mgielke.

Po wykreceniu swiec sa one mokre od benzyny; sprawdzalem iskre - jest.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to to, ze na tych dwoch cylindrach zaplon nastepuje w niewlasciwym momencie - ale to chyba niemozliwe, albo zaplon jest dobrze ustawiony albo nie...

Prosze o podpowiedz co jeszcze ewentualnie moge sprawdzic/wymienic bo zaczynam tracic cierpliwosc i zamiast 'radosci z jazdy' mam radosc z wydatkow:(

Opublikowano
Cześć nie pali mi na dwa cylindry na benzynie (na 2 i 5) Po wykręceniu świec właśnie te dwie są mokre ale nie wiem czy to olej czy benzyna raczej olej bo jak by była benzyna to by iskra zapaliła a iskra jest o.k.(wymienione świece, które po wykręceniu teżsą mokre) Jaka może być przyczyna? Proszę o pomoc!!!

Jedź do warsztatu na pomiar kompresji (ciśnienia sprężania). Jeśli brał olej, to stawiam na zużyte uszczelnaicze zaworów, może któryś z zawrów się wypalił, może pierścienie są do wymiany... (to jest M50?). Bardzo możliwe, że konieczny będzie remont głowicy.

Przechodziłem to już, objawy były identyczne jak opisujesz.

Na początek radzę jednak udac się na pomiar ciśnienia sprężania. To wyjaśni wszelkie wątpliwości

Pozdrawiam, Michał