Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze witam serdecznie wszystkich na forum.

Od 2004 roku jestem szczęśliwym posiadaczem 525 tds 93'. Od około 3 tygodni mam problem z rozruchem na zimnym jak i na ciepłym. Muszę parę razy pokręcić aby odpalił. W zeszłym roku miałem podobny problem ale wymieniłem pompkę w zbiorniku i puściło. Myślałem , że teraz to samo ale pomka jest OK.

Zauważyłem po nocy, że w przewodzie paliwowym między pompą wtryskową , a filtrem było powietrze. Mechanik stwierdził uszczelniacze na pompie wtryskowej. Wymienił i może z dwa dni było dobrze. Największy problem jest z odpalaniem nawet na ciepłym silniku, kiedy samochód stoi pod górkę. Zostawiliśmy go przodem na podnośniku na noc. Rano praktycznie musieliśmy tak kręcić, że akumulator był do podładowania. Pompa wtryskowa była wymieniana przy przebiegu 154.000 w servisie BMW w Niemczech. Gdy kupowałem miał przebieg 167.000 w chwili obecnej 199.420. Może łapie gdzieś lewe powietrze. Nie chcę uszkodzić pompy wtryskowej bo to parę kawałków. Pozdrawiam.

Opublikowano
przewodzie paliwowym między pompą wtryskową , a filtrem było powietrze

- zobacz czy śruba do odpowietrzania filtra / ta górna / jest dokręcona ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

witam

Miałem taki sam problem,na poczatku podokrecałem opaski na przewodach paliwowych od zbiornika do filtra,pomogło to w duzym stopniu ale w wezyku pomiedzy filtrem a pompą widac mały pęcherzyk powietrza co na szczescie juz nie wpływa na rozruch silnika,oczywiscie pompke tez wymieniłem.

Morzesz sprawdzic jeszcze 4 wtryskiwacz czy nie cieknie.

Opublikowano
Cieknący wtrysk nie wpływa absolutnie na nic, tylko efekt wizualny, wiem bo tak miałem, sprawdź czy wężyk od pompy do filtra lecący, jest dobrze wciśnięty w filtr, ten plastik potrafi nie dochodzić i wydaje się że jest wciśnięty, może filtr paliwa gdzieś ciągnie powietrze,,,,wężyk jak jest twardy to może też nie przylegac dobrze na pompie i też będzie uciekać,,,,sprawdź czy nie ma gdzieś przecieku, może masz uszkodzony przewód pod autem, przebadaj wężyki,,,,,bo może myszka albo kamyczek zrobił Ci psikusa, albo pompka w zbiorniku przepuszcza, może źle siedzi ?? Tylko gdybam na zdrowy rozsądek,, pozdrawiam i powodzenia
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano
Radziłbym przebadać przewody między zbiornikiem a filtrem, sprawdź czy wężyki dobrze przylegają i czy nigdzie nie cieknie ropa na postoju, często cieknie ale zatrzymuje się na dolnych osłonach i ciężko zauważyć,,,pozdrawiam i powodzenia,
Teraz to ja mam radość z jazdy :)