Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
to dziwne bo do mnei weszlo prawie 8 l i wiecej by nie weszlo poza tym dolewalem na odpalonym silniku tak aby skrzynia sobie pobrala i wyszlo mi ok 8l i tyle sie zaleca w granicach 7,5 - 8 wlewa sie go przez tez dolny korek i pamietaj o tym aby dolac po odpaleniu auta wejdzie ci jakies 1,5 do 2l czyli na sucho wejdzie okolo 6l :cool2: polecam dexron 3 a nie 2
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano
to dziwne bo do mnei weszlo prawie 8 l i wiecej by nie weszlo poza tym dolewalem na odpalonym silniku tak aby skrzynia sobie pobrala i wyszlo mi ok 8l i tyle sie zaleca w granicach 7,5 - 8 wlewa sie go przez tez dolny korek i pamietaj o tym aby dolac po odpaleniu auta wejdzie ci jakies 1,5 do 2l czyli na sucho wejdzie okolo 6l :cool2: polecam dexron 3 a nie 2

nie wiesz zbytnio o czym mowisz ... 8 litrow to moze i weszlo , ale podczas wymiany ... a cala objetosc oleju w skrzyni to wlasnie 13,5 litra

Opublikowano
no to ciekawe bo zmienialem to u kogos kto zajmuje sie automatami od 20 lat i to nie jedna taka skrzynia w jego rekach i taka procedura jest zawsze nawet auto-data 2006 pokazuje taka ilosc poza tym tyle mniej wiecej wylecialo i chodzila normlanie wiec gdy teraz tyle wlalem i chodzi tez normalnie a przerobilem juz ze 20 tys. to o czyms swiadczy :twisted2:
Opublikowano

Xsilver ma racje.

Poszukaj sobie postow(np Biernusa) nt wymiany oleju w skrzyni.

Wszystko zalezy od tego ile go spuscisz.

Pozornie moze sie wydawac ze zlecial caly olej a w rzeczywistosci jest inaczej.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

w to ze gosciu od skrzyn sie zna nie watpie ( ale jak pokazuja moje doswiadczenia i przebiegi jakie robia skrzynie po naprawie magikow :duh: nie wszyscy ) , to nie znaczy ze ty wiesz co piszesz :wink:

po 1 trzeb rozroznic 2 pojecia

- calkowita objetosc skrzyni ( czyli ilosc oleju jaka zostaje ona zalana w fabryce lub po remoncie kapitlnym skrzyni ) - dla 5hp30 to jest 13,5 lita

- objetosc jaka sie zmienia - jezeli spuszczasz olej z miski - to nie spuszczasz calego oleju ze skrzyni - duzo jego czesc zostaje w konwerterze , pompie i roznych zakamarkach skrzyni - i dlatego wymienia sie ok 8litrow - a zeby wymienic caly olej trzeba rozebrac skrzynie na czesci :wink: ( co zreszta sam robilem w dwoch skrzyniach takiego typu wiec +/- tez wiem co pisze ) :cool2:

Opublikowano
no moze nie doczytalem do konca pierwszego postu bo bylo wyrazne pytanie ile wchodzi w ogole ;)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
hey, czytając wasze posty doszedłem do wniosku że i u mnie jest mało oliwy w skrzyni (równierz 5HP30). Więc zrobiłem dolewkę, jakieś 2 litry. Na początku wszystko ok, lecz po przejechaniu ok 1 km nasilał się dziwny odgłos od skrzyni jakby chodziła na sucho, dodatkowo silnik już nie chciał tak wchodzić na obroty jak wcześniej + komunikat w desce coś o programie w skrzyni. Na następny dzień to samo na początku ok, chwilę później jak dzień wcześniej.

Prosiłbym was drodzy klubowicze o dokładniejszą instrukcję jak prawidło wo dolewać olej do takiej skrzyni, mile widziane fotki.

Pozdrawiam

Przesadziłeś najwyrażniej z iloscia oleju w skrzyni i opisujesz tego objawy!Nie wiem jaki masz bagnet ale jesli go masz to na zimnym ma byc w okolicach dolnej kulki ponizej minimun na rozgrzanym silniku maximum.Tu zamieszczam plik do pobrania ZFa o ilosci i rodzaju oleju bo zaraz i z tym sie temat rozkreci.

http://www.sendspace.com/file/h6yp9s

Opublikowano
w mojej skrzyni niema bagnetu, ale już wiem że napewno jest za mało oliwy, dolewałem ją na zgaszonym silniku a powinienem podczas jego pracy, dodam że jest to skrzynia którą sam montowałem w aucie i oleju napewno było mało, a według danych do którego przysłałeś link to do mojej przekładni wchodzi aż 13 litrów.
Opublikowano
w mojej skrzyni niema bagnetu, ale już wiem że napewno jest za mało oliwy, dolewałem ją na zgaszonym silniku a powinienem podczas jego pracy, dodam że jest to skrzynia którą sam montowałem w aucie i oleju napewno było mało, a według danych do którego przysłałeś link to do mojej przekładni wchodzi aż 13 litrów.

Spoko wiec wykorzystaj dane i doprowadz stan oleju do własciwego poziomu.