Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie !!! Od jakiegos czasu zanim odpale moje E46 ( 320d ) na wyswietlaczu pisze mi Inspection 3650 ( pół roku temu było 16500 ) a do tego wyswietla sie jeszcze kwadratowa ikonka zegara. Dzis dzwoniłem do ASO powiedzieli mi ze ten kwadratowy zegar oznacza wymiane płynu hamulcowego w co nie bardzo chce mi sie wiezyc ! Oczywiscie domyslam sie ze czeka mnie inspekcja, ale KIEDY ??? jak pojawi sie 0000 ??? No i z czym wiaze sie taka inspekcja, z wymiana oleju czy tez w inny sposób zasygnalizuje mi czas wymiany oleju ? Bardzo Was prosze o jakies szczegółowe wyjaśnienie moich niejasnosci, za co z góry wielkie dzieki :-) Pozdrawiam !
Opublikowano
w betach od dawna sa wskazniki przegladu i wymiany oleju, zeby wlasciciel sam nie musial o tym pamietac.. jest to logiczne jesli przeglad sie robi regularnie taki jaki byc powinien i przy jego okazji resetuje sie inspekcje na zegarach.. jesli wiesz, ze jedno z drugim nie ma nic wspolnego czasowo bo np miales robione ogledziny czy wymiane oleju niedawno i jest ok a inspekcji nikt nie ruszyl, po prostu sobie zresetuj inspekcje na najblizszym przegladzie, albo jutro jesli cie lampki denerwuja :)
Opublikowano
tak jak pisze Ci zalew - oil service - to jedno a inspekcja to drugie - są dwie - jedna co 30 000 km a druga co 60 000 do tego dochodzą orzeglądy sezonowe ale tego już nie pokazuje :mrgreen: Licznik idzie do 00000 a jest to nic innego jak każdy przegląd serwisowy w innych markach - przy 30 tyś - wymiana :swiece , filr pow.możesz i paliwa , spr. zawieszenia , okładzin itp , przy 60 tyś - wymiana płynu chłodniczego , hamulcowego , spr.oleju w moście , skrzyni i to co przy 30 tys , jak będziesz kiedyś w okolicach ASO niech Ci dadzą wykaz czynności - wiadomo że wszystkiego sam nie zrobisz ale dla Twojej ciekawości ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
OK. Ale co oznacza kwedratowa ikonka zegara ??? Wymiana plynu hamulcowego jak mi powiedzieli w ASO ??? Cos mi tu nie pasiiii :-( No i jeszcze raz konkretnie : jak licznik dojdzie do 0000 w tym momencie mam wymienic olej ??? Z góry dzieki za odpiwiedzi Wszystkim :-)
Opublikowano
OK. Ale co oznacza kwedratowa ikonka zegara ???

:) To ozancza że becia juz ma swój koniec :lol: Oczywiście żartuję...budzik daje sygnał, że już :(najwyższy czas to zrobić) to co opisuje inspekcja. Poprawcie mnie jak sie mylę :?

Pozdrawiam. Irek

Opublikowano

.... trochę tu się namieszało bo na początku było mało info .

marek76 - znasz przeszłość i serwisowanie tego auta ? ( tak tylko pytam - zadnych uwag czy złośliwości ) sam zegarek oznacza przegląd , teraz pytanie I czy II - tam nic nie ma na siłę - to jest tylko przypomnienie o zbliżającym się przeglądzie a jego zakres to co innego , kiedy zmieniałeś olej - pamiętasz czy czekasz na komunikat ? ja bym wykasował zegarek - u Ciebie jest / powinno być / gniazdo OBD II - płaskie / szeregowe - i wszystko to wyrównał - olej i zegarek / sprawdził bym płyny chłodniczy / krzepliwość / i hamulcowy , potem sprawdzenie pozostałych elementów / olej w skrzyni , moscie , stan zawieszenia , układu chłodzenia , filtrów paliwa i powietrza itp . tzn wszystko - przecież jak padnie amor , tarcza , klocki , wycieraczki czy co innego to nie czekasz do przeglądu / zegarka / - tylko robisz - płyn hamulcowy powinno się wymieniać raz na 2 lata , chłodniczy - jak jest markowy to max . co 3 lata - czyli jak dużo jeździsz to co ok. 30 tyś , chłodniczy podobnie ale jest ( + - ) tak więc nie ma dokładnego terminu , możesz prowadzić swoją książkę servisową dla swojego komfortu psychicznego ...

samo świecenie żółtej kontrolki to - uważaj ! czerwonej - to już !!!

PS. gdybyś miał auto innej marki które nie ma ikony zegarka na desce a posiada tylko kś. serwisową w/g której trzeba robić przeglądy to ... ?

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Witam Panowie !!! Od jakiegos czasu zanim odpale moje E46 ( 320d ) na wyswietlaczu pisze mi Inspection 3650 ( pół roku temu było 16500 ) a do tego wyswietla sie jeszcze kwadratowa ikonka zegara. Dzis dzwoniłem do ASO powiedzieli mi ze ten kwadratowy zegar oznacza wymiane płynu hamulcowego w co nie bardzo chce mi sie wiezyc ! Oczywiscie domyslam sie ze czeka mnie inspekcja, ale KIEDY ??? jak pojawi sie 0000 ??? No i z czym wiaze sie taka inspekcja, z wymiana oleju czy tez w inny sposób zasygnalizuje mi czas wymiany oleju ? Bardzo Was prosze o jakies szczegółowe wyjaśnienie moich niejasnosci, za co z góry wielkie dzieki :-) Pozdrawiam !
generalnie , sprawa wedłóg aso bmw wygląda tak ,co 15 tys km wymiana oleju, co 30 tyskm, wymiana oleju i inspekcja,następnie 45 tyskm olej ,60 tys inspekcja i tak w kółko,pierwsza inspekcja to kontrola wszystkiego , druga inspekcja w motorach m40 wymiana paska rozrządu,płyn hamulcowy różnie ale trzeba pilnowac ,zalecana wymiana co 2 lata,reszta serwis,warto pojechać ,osobiście olej wymieniam sam po 10 tys.km