Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Do wymiany mam rozrusznik w swojej 320i 24v i tu moje pytanie zapomnijcie o moim nie oplaca sie robic.. co mysliscie zebym kupil z 520 z 98 roku podejdzie? tez ma 1.4kw? jak nie to jaki najlepiej kupic i jaki mi wejdzie dodam ze nie chce kupowac uzywanego z 92 roku bo moze byc taki sam jak moj z ktorej wejrsji silnikowej mi podejdzie i w ogole dajcie swoje opinie co mysliscie na ten temat??:)

dzieki wszystkim !

jak kochac to Ksiezniczke jak krasc to Miliony jak jezdzic to tylko BMW ;)
Opublikowano

ja też mam niedługo do wymiany, ale zdecydowałem się na regenerację, koszt u mnie 200zł jeśli im przyniosę wymontowany ,jak nie to 300zł i gwarancja na rok,

kolega kupił używkę za 150zł i często jak sprzedają też dają roczną gwarancję na używkę i jak by było coś nie tak to dają drugi, tylko najgorsze w tym jest to że musisz namęczyć się z wyciągnięciem :mad2:

Opublikowano

Przy wymianie na inną używkę też namęczy się z wyciąganiem. Ceny części do rozruszników nie są wysokie (nawet oryginalne Boscha) tak ze warto rozrusznik naprawiac bo przynajmniej wiesz co masz. Przekładnia planetarna się mało zużywa, tulejki też tak że najczęsciej pozostaje bendiks do wymiany i szczotki z szczotkotrzymaczem a za te dwie części zapłacisz ok 150 zł (Bosch). Zawsze możesz swoj rozrusznik rozebrać i stwierdzić co jest do wymiany a dopiero jak będzie naprawa nieopłacalna to szukać innego rozrusznika.

A rozrusznik nowszego typu się nadaje a różnica polega na tym że jest nieco mniejszy i nie ma nakrętek tylko gwint zrobiony jest w korpusie ale jakbys kupował używkę to bierzesz albo z możliwością zwrotu jakby nie pasował albo jedziesz ze swoim stary i porównujesz dla pewności.