Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, nie wiem co się dzieje w czasie jazdy nawet bardzo wolno od czasu do czasu słychac straszny pisk, ewidentnie coś ociera o koło - bo sie powtarza - odgłos dobiega napewno z tylnego koła - dadam, że ręczny wogóle mi nie trzyma, a czasami przy 80 km/h wpada jakby w wibracje (nie przód, bo nie czuć na kierownicy) ale jakby strasznie biło tylne koło - pomocy co to może być????
Opublikowano
ewidentnie coś ociera o koło - bo sie powtarza - odgłos dobiega napewno z tylnego koła - dadam, że ręczny wogóle mi nie trzyma

... zdejmij koło , zdejmij zacisk i klocki ( te gumowe tulejki przy śrubach zacisku zaślepione są takimi korkami jak butelka z rozpuszczalnikiem ) , zdejmij tarcze ( do piasty przykręcona jest jednym imbusem ) - wewnątrz brakuje okładziny ciernej na szczękach / klocki - hamulec zasadniczy , wewnątrz tarczy są szczęki - hamulec ręczny / postojowy / - poprostu już metal trze o metal - widocznie się " kantły " i nie odbiły :wink: ...

może być łożysko na piaście ale jak hamulec nie trzyma to pewnie to ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Łożysko na piaście chyba nie, bo jak nie trze to jest idealna cisza. Zobaczę te szczęki i dam znać :lol:
Opublikowano
... jak go dźwigniesz / tył / to dla swojego spokoju złap jeszcze przykręcone koło i poruszaj w pionie / godz. 12 i 6 / i poziomie / godz. 3 i 9 / jak nie wyczujesz zadnego luzu to łożysko jest OK - to oczywiście prymitywna metoda ale pozwala wstepie ocenic stan łożysk ..
* - w zależności od typu i wyposażenia