Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

Czytałem chyba wszystkie posty dotyczące TDS-a i nie znalazłem odpowiedzi.

Problem jest następujący. Rzadko bo rzadko ale podczas zmiany biegu (nie zależnie jakiego i nie zaleznie czy zimny czy ciepły silnik) dosłownie na dwie, trzy sekundy samochód traci moc (nie przyśpiesza tylko zwalnia) po czym usterka mija i znowu jest wszysko w porządku. Zdarza się to w raz, dwa razy w ciągu dnia. Samochód był podpinany pod komputer i nic nie wykazał. Sprawdzana była pompa wtryskowa i wszysko o'k. Ktoś kiedyś postawił diagnozę że może to potencjometr gazu ale tego nie sprawdzałem.

Byłbym wdzięczny za pomoc w tej kwestii.

pozdrawiam wszyskich

Artur

Opublikowano
heheh ja mam tds 318 w e-36 i nie mam nic podobnego, ale podobny problem mialem w kawasaki 600 problem znikl po wymianie filtrów i wyregulowaniu gazników. nie wiem czy ci się ta wiadomość przyda czy też nie, ale mówie jak było pozdro
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie

Przypomnę się z tematem. Może na dzień dzisiejszy jest jakiś użytkownik któremu przydarzyła sie owa przypadłość i usterkę usunął

pozdro dla wszystkich

Opublikowano

Jeżeli chodzi o zapalanie silnika wszystko jest w najlepszym porządku. Zapala idealnie na ciepłym i na zimnym. Geneneralnie wszystko z silnikiem jest w porządku. Włłaczam jedynkę i ruszam i jest o'k, zmieniam bieg np. na dwójkę i na sekundę może dwie zacina sie. Pedał wcisnięty a on zwalnia tak jak by przez moment nie dostawał paliwa. Po chwili przyspiesza ponownie. Redukcja na inne biegi i jest o'k. Czasem przejeżdzę cały dzień i nic a czasem zdarza się iż parę razy w ciągu dnia.

Ustawiałem pompę w Łominkach w serwisie BMW choć nie autoryzowanym, wymieniałem filtry, czyściłem czujniki któe wyczytałem na forum u ludzi z podobnymi objawami i nic.

Opublikowano
to chyba problem tkwi w chwilowym braku komunikacji miedzy nastawnikiem pompy a sterownikiem silnika tak mysle ale nie jestem pewny sprawdzic to mozna poprzez podłaczeniem laptopa pod kompa i przejechaniem kilku kilometrów celem diagnostyki w czasie jazdy
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Dzięki, zaproponuje to mechanikowi ale najgorsze jest to że gdy mechanik chce się przejechać to wtedy ustrka się nie pojawia i boję się że nie zechce ze mną jeździć zbyt długo. Ale pożyjemy zobaczymy.

Może ktoś jeszcze ma jakieś rady?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1 Zresetuj komputer, na noc odlacz klemy obie, po czym ponownie podlacz.

2 Przeczysc zawor EGR, przed kolektorem, dokladnie dodatkowo zystasz na mocy.

3 Najbardziej prawdopodobny objaw to pompa, bedize nadawala sie do regeneracji, mialme podobnie, tzn nie doslownie bo mi auto reagowalo na pedal gazu po prostu z opoznieniem, za kazdym razem a u ciebie jak mowisz czasem. W lublinie jesgt dobry serwis, mi robili pompe i super. diagnozuja tez super.

Ale najpierw radze wyczyscic ten EGR, sprawdzales wtryski czy ci nie leja??