Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,czy ktos moze orientuje sie czy zeby wymienic wentylator od klimy w e 39 nalezy zdjac przedni zderzak czy mozna to wykonac bez zdejmowania?
tylko potwierdzam cos co ktos kiedys powiedzial a mianowicie:to auto naprawde zaraża!!!!!!!
Opublikowano
dzieki za odpowiedz,wnioskuje z tego ze lepiej zdjac bo mozna cos połamać?
tylko potwierdzam cos co ktos kiedys powiedzial a mianowicie:to auto naprawde zaraża!!!!!!!
Opublikowano
Demontaz zderzaka bedzie szybszy niz kombinacje zwiazane z wyginaniem elementow ktore latwo uszkodzic. Zderzak trzyma sie na dwoch srubach i kilku spinkach a demontaz trwa od 5 do 10 min.
Opublikowano
witam,no i juz jestem po wymianie,faktycznie lepiej zdjąć zderzak niz bawic sie z plastikami,teraz mam jeszcze jedno pytanko czy wentylator od klimy powinien włączac sie od razu po uruchomieniu klimy czy po jakims czasie?
Opublikowano
Wszystko zalezy od temperatury zewnetrznej ale przy takiej pogodzie moze sie wlaczyc dosyc pozno. Decyduja o tym rozne czujniki. Jesli zalacza sie kompresor klimatyzacji to na ogol jest wszystko ok. Nagrzej silnik i dopiero zalacz klimatyzacje wtedy wentylator powinien sie zalaczyc.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam.Post jest nie najświeższy ale mam podobny problem dotyczący wentylatora od klimy więc gdyby ktoś chętnie tu wrócił byłoby miło.Nie załącza mi wentylatora a to może ponoć grozić rozsadzeniem węża od klimy.Nabiłem świeżo klimatyzację bo nabyłem autko e39 niedawno i załączało klimę tylko na chwilę Nie było czynnika.Po nabiciu chłodzi ale zobaczyłem że nie kręci się wentylator Nie wiem czy jest spalony czy jakiś bezpiecznik gdzieś padł.Od czego radzicie zacząć poszukiwania.Jestem laikiem prądowym.Wolę mechanikę.Trochę mnie to przeraża.Jaka może być przyczyna usterki.Pozdrawiam
Opublikowano
tez szukalem bezpiecznikow i innych przyczyn, ale okazalo sie ze jest padniety wentylator. W kazdym razie na serwisowym komputerze w ASO wyjdzie czy to wentylator. Nie jezdzij po lichych elektrykach bo mi taki jeden poł instalacji spalił jak szukal usterki w wentylatorze.

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano
blusmen po stronie pasazera pod deska znajduje sie bezpiecznik od wentylatora klimy(bardzo duzy bezpiecznik 50amperowy)to pierwsze co trzeba sprawdzic u mnie własnie on sie spalił,wymieniłem go i wiatrak hula jak szalony a dodam ze byłem u elektryka który podpiął wentylator na krótko i nie działało,powiem szczerze ze do tej pory nie wiem jak to mozliwe
Opublikowano
to ja juz Ci tlumacze. Tam jest tak ze nie wystarczy podlaczyc 12V bo mozna tym sposobem spalic wiatrak. Wiatrak musi caly czas miec prad, a oddzielnym przewodem dostaje krotki impuls o okreslonym czasie trwania ktory uruchamia wentylator. Dlatego przy samym podlaczeniu wiatrak nie bedzie chodzil.

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano
orkwisz widza że sie na tym znosz więc ośmiela się zapytać czy wentylator klimy wspomaga układ chłodenia i czy włancza się tak jak np. w polonezie jeśli wisko nie daje rady ?
Opublikowano

Witam,

Jak włączasz klime to wentylator zawsze się załącza.

Went klimy ma 3 biegi: wolny, szybki i dopalacz. Jak włączysz klime to powiniem ruszyć na biegu wolnym bez względu na temperaturę otoczenia. Warunek jest tylko taki żeby ruszyła sprężarka klimy.

Przełączanie na inne biegi jest sterowane przez czujnik temperatury i ciśnienia w układzie klimy.

Wentylator klimy moze wspomagać też chłodzenie silnika jak visco nie daje rady.

Pozdro

MCZ

Doczytałem jeszcze, że przed rokiem 98 wentylator klimy był tylko 2 biegowy. A gdzieś w 98 lub 99 była zmiana na wentylator bezstopniowy(?? dziwne ale tak własnie rozumiem myśl autora).

W każdym razie max prędkość jest włączana tylko czujnikiem na chłodnicy, jak woda osiągnie 99C.

Opublikowano
Dzięki ! a czy jak mam klimę nie kompletną to czy jest szansa że wentylator wspomaże wisko ? wentylator jest podłączony czujnik w chłodnicy też ale brakuje mi czujnika klimy tego przy skraplaczu ?
Opublikowano

Trzeba by się zagłębić w schemat elektryczny ale prawie napewno tak.

Może byc przecież auto bez klimy wcale a musi miec awaryjne schładzanie silnika.

Sterowanie na chłodnicy silnika jest nie zależne od klimy. W takim przpadku włącza się tylko wentylator na maxa pochodzi przez chwile i sie wyłącza.

pozdro

Opublikowano
Dzięki ! też tak myślę bo raz nawet na skrzyżowaniu wydawało mi się że wentylator dosłownie na kilka sekund włączył się . najgorsze jest to że tak jak napisał kolega ORKWISZ nie można tego sprawdzić podłączając go do 12V . Pozdrawiam
Opublikowano
No i panowie u mnie podłączenie mojego wentylatora do innego auta jest praktycznie niemożliwe bo jakaś złota rączka obcioła oryginalne kostki więc założyłem kostkę 4 stykową ale uniwersalną . dało by sie to zrobić ale nie zaryzykowałbym że zrobia komuś zwarcie .
Opublikowano
ja kombinowalem, kombinowalem i przekombinowalem. Pojechalem do elektryka ktory zaczal szukac problemu i spalil mi polowe kabli w samochodzie , efekt: 2 tygodnie bez auta i 700zl za naprawe chlopaki z bmw naprawde sie napracowali zeby przywrocic mu zywot. oczywiscie + nowy wentylator co mnie nie ominelo :) takze lepiej poszukaj sprawnej uzywki albo taniej nowki.

Konrad

SKLEP MOTOCYKLOWY

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. U mnie w te gorące dni wentylator klimy włącza się tylko na jakieś 5 sekund i tak co jakieś 20 - 30 sekund. Czy to normalne?

Poza tym wiatrak wpada w jakieś olbrzymie drgania, jakby nie był wyważony i drgania były przenoszone ja jakaś metalową cześć, jednym słowem huczy strasznie. Na skrzyżowaniach ludzie się oglądają :D. Myślałem, że jak wykręcę wentylator i podłączę na krótko będę mógł szukać przyczyny hałasowania. Czy jednak można go jakoś na krótko włączyć?