Skocz do zawartości

Wspomaganie pedału sprzęgła - jest ? nie ma ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Mam takie nurtujące mnie pytanie. Czy w E39 (moze to ma znaczenie wiec powiem ze TDS) jest cos takiego jak wspomaganiu pedału sprzegła ?. Tak sie pytam bo dziwi mnie czemu u mnie nie ma. Pedał sprzegła wciskam tak jak Polonezie - czyli mocno.... a to przeciez BMW. Nawet kiedys w Fiacie 125p miałem a tu nie ma :D

Jezeli jest to moze mi ktos powiedziec czemu u mnie nie ma, tzn co mam zepsute ? :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano

efendi:

Jesli pedał chodzi ciężko to najprawdopodobiej przesuwa ci się na sucho łożysko wyciskowe po tulei prowadzącej.

Natomiast co do fiata to żaden nie miał wspomagania sprzegła a jedynie starsze modele miały sprzęgło sterowane hydraulicznie, a to masz w każdym modelu bmw.

Opublikowano

Jak będziesz kiedyś wymieniał sprzęgło albo wyjmował skrzynię to wyczyść prowadzenie łożyska wyciskowego papierem ściernym i wymyj benzyną a potem posmaruj smarem grafitowym i to samo zrób z łożyskowaniem dźwigni wyciskającej łożysko a takze wyczyść wielowypust wałka sprzęgłowego i otwór w tarczy i tez pokryj niewielką ilością smaru a sprzęgło po tym zabiegu będzie chodzic tak lekko ze na początku będzie aż głupio. Niewielkie znaczenie ma też czystość płynu w układzie hamulcowym i sprzęgła ale to możesz wymienic bez problemu.

Natomiast pod pojęciem wspomaganie rozumiem użycie jakiejś dodatkowej siły pomagającej kierowcy typu podciśnienie z kolektora ssącego czy ciśnienie oleju, ale zawsze jest to jakas siła zewnetrzna. W bmw jak zrobisz porządnie przy sprzęgle to może pracowac jeszcze lżej niz w dużym fiacie bo tam w parze z sprzęgłem hydraulicznym w starszych modelach były stosowane dociski z dźwigienkami i sprężynami a w naszych bmw sa juz dociski z sprężyną centralną, tzw. słoneczka, które chodza lżej.

Opublikowano
Tak, w Polonezie jest już słoneczko ale nie ma tej lekkosci wciskania bo zamiast drogiej hydrauliki zastosowali linkę sprzegła (podobnie jak miały to już nowsze duże fiaty).