Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam kilka pytan odnosnie kilku spraw w mojej "betce"

Mam E36 316i M43 Coupe z roku 07/95r.

1. Czy w tym modelu jest filtr kabinowy ?i jeżeli jest to gdzie? (nie mam klimy)

2. Czy tylne oparcia siedzeń są rozkładane ?

3. Jaki olej powinno się lać (mam przebieg "niby" 162 tyś km)

4. Mam problem z ogrzewaniem, cały czas leci mi ciepłe nawet jak dam na niebieskie pole. Czy tam jest ciegło czy to elektro zawór??

To chyba tyle na razie. Dzieki pozdr. :norty:

[E36] Pozdrawiam ------ Lux -----ZG

zdjęcia mojej betki :)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=333362#333362

Opublikowano

Ad. 1 - jak masz klimę, to za konsolą jest filtr, a jak nie to są dwa w podszybiu

Ad. 2 - szukaj dzwigienek przy oparciach :lol:

Ad. 3 - szukaj - było o tym sporo na forum - zależy jaki był lany wcześniej

Ad. 4 - nie działa ci elektrozawór (pobaw się ustawieniem nadmuchu i wentylatorem - jak bedziesz miał szczęście to się odblokuje, jak nie to nie działa)

Opublikowano
co do oleju, to jak zalałem ostatnio półsyntetyka, a mam 164tyś przejechane... oszczędność kosztów (bo wchodzi prawie 7 litrów) a poza tym słyszałęm że mu nie zaszkodzi, a wręcz w takim leciwym aucie zaleca sie przejście na półsyntetyk.... (no i ciekaw jestem czy zrobiłem dobrze... co powiecie ;) )
Opublikowano
Ja wolałem nie ryzykować z olejem, miałem już kiedyś przykre doświadczenia. Jak wiesz jaki olej był lany to lej to samo. Szkoda aby bawarka sie rozkrzaczyła. Polecam pełnego syntetyka Castrola 5W40.Koszt nie mały ale warto. :cool2:
Opublikowano

Witam witam i powracam z tematem mojego ogrzewania.

Wiec przypomnę jak to było.

Na poczatku stwierdzilismy wszyscy zgodnie że przyczyną mojego "ciągłego GRZANIA" jest walniety elektrozawór.

Lecz sprawa wygląda następująco, nie znam sie na Betkach (mam od 2 miesiecy) wiec dopiero dzisiaj zauwazyłem że była wyciagnieta wtyczka z elektrozaworu, wiec oczywiste że zaczołem szukać kabelka z wtyczka. I znalazłem zauwazyłem że ktoś przede mna ja schował za pompę wsp. hamulca i okleił tasmą izolacyjną. Wsadziłem wtyczke na swoje miejsce!!

Co się okazało jak do tej pory betka dawała mi gorącym powietrzem do srodka tak teraz po włożeniu wtyczki wali mi cały czas zimnym :) Co za "paradox"

I co teraz Panowie?? Panel sterujący?? Jak tak to czekam na jakieś rady :)

:dance:

[E36] Pozdrawiam ------ Lux -----ZG

zdjęcia mojej betki :)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=333362#333362