Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

od strony kierowcy poprostu zacięły się mi pasy bezpieczeństwa w [pozycji spoczynkowe- tzn nie mogę ich rozciągnąc .......rozbierał ktoś już te ustrojstwo czy oddać do warsztatu?

dzięki

pzdr

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
mam taką samą sytuację tyle że z pasami tylnich pasażerów w coupe. Dawałem do obszycia wczoraj tapicerkę. Po zamontowaniu i zapięciu samych tylnich oparć pasy nie chcą się wysunąć. Tapicer zarzeka się że nie majstrował nic przy mechaniźmie. Co się stało ??? Jeden z pasów cofnął się na tyle że nie mogę nawet naciągnąć żeby przykręcić je pod siedzenie. Co się stało ?? Pasy był sprawne ?? Może jest jakaś blokada ktora automatycznie się uaktywnia ??? Prosze o pomoc !!!
Opublikowano

Sluchaj najwiekszym problem wydaje mi sie jest zdjecie tapicerki boczka slupka..........jesli go zdejmiesz masz dostep do mechanizmu zwijania -moze sie okazac ze sie przekrecil i zablokowal, albo za mocno sie zwinoł ( uniosl mechanizm blokady ) i nie ma mozliwosci odpuszczenia i powtornego rozwiniecia pasa.......

boczek trzyma sie u gory na zatrzask( nie ma zadnych spinek ani jakis zabkow) od tapicerki idzie proste plastikowe ucho ktore wchodzi w matalowa klamerke, pod wplywek ciagniecia zazebiaja sie na niej dwa metalowe zabki-musisz byc delikatny, na dolnej czesci NIE MAM POJECIA jak sie trzyma-kiedys chcialem zdjac ta czesc tapicerki ale nie udalo mi sie w dolnej czesci-peweni mechanizm trzymajacy jest taki sam-wiec uwazaj -bo jak ulamiesz plastiki to juz nie zaczepisz tapierki slupka

Opublikowano
Sluchaj najwiekszym problem wydaje mi sie jest zdjecie tapicerki boczka slupka..........jesli go zdejmiesz masz dostep do mechanizmu zwijania -moze sie okazac ze sie przekrecil i zablokowal, albo za mocno sie zwinoł ( uniosl mechanizm blokady ) i nie ma mozliwosci odpuszczenia i powtornego rozwiniecia pasa.......

boczek trzyma sie u gory na zatrzask( nie ma zadnych spinek ani jakis zabkow) od tapicerki idzie proste plastikowe ucho ktore wchodzi w matalowa klamerke, pod wplywek ciagniecia zazebiaja sie na niej dwa metalowe zabki-musisz byc delikatny, na dolnej czesci NIE MAM POJECIA jak sie trzyma-kiedys chcialem zdjac ta czesc tapicerki ale nie udalo mi sie w dolnej czesci-peweni mechanizm trzymajacy jest taki sam-wiec uwazaj -bo jak ulamiesz plastiki to juz nie zaczepisz tapierki slupka

Pawel koledze chodzilo o tylnia kanape to co mi sie 2 razy przytrafilo juz i opisalem to ale jakims cudem link do mojego tematu juz nie dziala bo post nie istnieje... troche nie mile...

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano
Sprawę już rozwiązałem. Okazało się że nowo założony materiał nie umożliwiał całkowitego zapięcia siedzenia dlatego pas był unieruchomiony.

Pozdrawiam

Tak sie dzieje jak pas zgubi guzik ktory ma za zadanie zatrzymanie pasa w granicznym miejscu, jesli go nie ma po zlorzeniu fotela zasysa go w calosci i jak postawimy oparcie to jest tak napiety ze prawie nie umozliwia zamkniecia go i tym badziej odblokowania pasa. Mi pozostalo tylko wyciagnac caly mechanizm z tylnich foteli bo w innym polozeniu niz w pionowym nie dalo sie tego odblokowac. Na dodatek trzeba rozebrac mechanizm i wyjac kolke ktora wlasnie odpowiada za wloczenie blokady pasa po zmianie polozenia auta (fotela) wzgledem ziemi.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano

Szwedu no wlasnie chyba nie.. :wink: autor tamatu leszczu pisze co innego - i ja napisalem cos odnosnie jego problemu ....nie udzielal sie w rozmowie wiec podlaczyl sie do tematu xylometazolin

a kolega xylometazolin...........pisze wyraznie o tylnich pasach- :mrgreen:

Mnieszja o to wszyscy wiemy o co chodzi( z tylnym zwijakiem sam mialem klopot-rozlozylem go gada i mi sprezynka wyleciala 3 godziny ja potem zwijalem i naciagalem az obie dlonie pociolem bo w rekawicach nie szlo robic)

• 11 lat później...
Opublikowano
posiadam bmw f10 528i pasy normalnie działały podjechalem pod dom i zero reakcji niechcą sie zwinać pasy od kierowcy co jest przyczyną czekam na pomoc pozdrawiam