Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

4 miesiące temu nabylem bmw 325 td auto od roku w kraju przebieg obecnie 263TYS KM. poprzedni wlascicel(1 w kraju) zalal go jakims najtasńszym olejem "TITAN TRANS HD " poszukalem cos na ten temat i okazalo sie ze to olej mineralny który jest stosowany miedzy innymi do maszyn rolniczych . którego nie powinno sie stosowac do silników turbodoładowanych. auto przejechalo na tym oleju 18tys km. po zakupie pojechalem na wymiane powiedzialem co bylo wlane przedtem , doradzili ze mozna wlac półsyntetyk lub mineralny mobil 15w40 i takim wlasnie olejem zostal zalany silnik mojego auta zrobilem na nim 5 tys km i zxastanawiam sie teraz nad tym czy nie wlac mu przy następnej wymianie (za ok 5tys km) półsyntetyka???.

Dlaczego chce wlac teraz półsyntetyk:

Jak jest zimne autao to dosyc glosno pracuje. nieraz słychac tak jakby jakies delikatne cykanie przy obrotach 1,5 tys ale to wtedy kiedy silnik jest juz rozgrzany, slychac to wyrazniej podczas jazdy w srodku auta nizeli auto stoi i jest podniesiona maska.

przypuszczam ze moze byc za gesty ten olej i na poczatku głosno pracuje dopuki olej sie nie rozgrzeje i troszke rozrzedzi.

ogólenie nie mam zadnych zastrzserzen do silnika, znajomy mechanik swierdzil ze jest w dobrej kondycji i faktycznie moze miec przebieg 260 tys, biarąc pod uwage stan calego auta. po przejechaniu 5 tys na miarce bagnetu ubylo moze 1 - 1,5 cm oleju. auto nie dymi , nieraz tylko jak sie go przeciągnie np na 2 biegu to pusci dyma ale to chyba normalne.

moje pytanie:

czy moge zalac teraz auto pólsyntetykiem i nic mu sie nie stanie??

Edytowane przez tomect
Opublikowano
po takim chłamie jaki wlał Twój poprzednik półsyntetyk będzie delikatesem, ja jednak wlałbym pełen syntetyk. pozdrawiam :cool2:
Opublikowano

przy nastepnej wymianie zalej pólsyntetyk.

Tylko czy cykanie które teraz sie objawia wtedy kiedy silnik jest rozgrzny nie bedzie jeszcze głosniejsze?? cyka cos w silniku przy obrotach ok 1.5 tys ,przy większych obrotach cykanie zanika. ze jezdze najczesciej trzymając obroty od 1,5 do 2 tys to slysze te cyki prawie przez caly czas. Kiedy rano odplam auto i nim jade cykania nie ma az do momentu kiedy silnik sie rozgrzeje.