Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj wymienielem lacznik elastyczny wal/skrzynia

aby zobrazowac powage problemu dla innych przedstawiam fotki mojego zurzytyego( co sie moze stac jesli peknie calkowicie element laczacy wał napedowy ze skrzynia chyba nie musze tlumaczyc)A co wazne od razu jest ionna jazda-czuc od razu polepszenie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96d3b520f266a663.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f06a7920375293c0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c09cf6542b72686.html

podkresle ze lacznik sie wypaczylzamiast kolowego ksztaltu jest jak lejek, pokruszony i spuchniety-ciekae czy dalbym rade na nim zawrocic od sasiada zza Odry

Opublikowano
stanem wizualnym( popatrz od spodu czy nie popekany czu jest uszkodzony-czy nei widac jakis ukrecen metalowych tulejek) uszkodzenie to wibracje na wale-a co za tym idzie na calym aucie, takie odpuszczenie i szarpniecie przy zmianie biegow.czasem pisza rowniez ze ma to wplyw na szarpania przy ruszaniu-owszem mozliwe i sensowne stwierdznie-u mnie akorat jest objaw szarpania przy puszczaniu sprzegla , zobacze co sie cos zmienie w tej sytuacji, ale musze powiedziec ze ten sary byl ju ztaki miekki i ze mozna go w rekach skrecac bylo a nowy do porownania twardy -plastyczny w malutkim zakresie
Opublikowano
Ile za nówkę dałeś, ciężko go wymienić?

ja kupilem urzywke ale w stanie bdb-bez oznak zewnetrznego zuzycia.Wymiana byla u mechanika( koszt 100zł wydaje mi sie ze za duzo troche mni eskasowal, ael poszlo jak po masle a inni mowili ze trza zdejmowac podopoer walu i wydech-nie trzeba)

1.Odkrecenie oslony termicznej ktopra jest nak katalizatorem

2. Poluzowanie wydechy ( w miejscu kanapy tylnej ) z gumowego uchwytu

3.Odkrecenie podpory skrzyni

4.Odkrecamy sruby n alaczniku( bodajze 17)

5.Przesuniecie na frezie walu okolo 2-4cm w strone tylowi aby wyjac łacznik

6. Podmiana elementu i nasuniecie spowrotem walu na bolec wystajacy ze skrzyni.

7.Podparcie czyms skrzyni w celu wypoziomowania i dobemu skreceniu ( jest to dosc wazne bo skrzynia lekko zwisa i nie dopasujemy tego jak jej nei podeprzemy czyms do gory zeby byl poziom)

8.Skreceinie wszystkiego w staranny sposob.

Opublikowano
Zalecane jest wymiana srub na nowe przy skrecaniu tego łącznika. Powiny byc przy kazdym rozkreceniu wymienione na nowe dla bezpieczenstwa
Opublikowano
Zalecane jest wymiana srub na nowe przy skrecaniu tego łącznika. Powiny byc przy kazdym rozkreceniu wymienione na nowe dla bezpieczenstwa

nie sadze zeby to musialo byc robione bo popadajac w skrajnosc musilibysmy kazda odkrecona srube wymieniac.Uwierz mi ze elementy poddawane silom skretnym sa tak oblioczone ze pracuja w mechanizmach na okolo 40% swojej mozliwosci wytrzymalosciowej-kazdy element sie tak wykonuje ze nei pracuja pod granica wytrzymalosci-Wiem bo studiuje mechanike na polibudzie i taki eprojetky sie oblicza