Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie, w miom 525 M50 kiedy zamknę obieg powietrza w kabinie co jakiś czas spod maski słychać taki dziwny odgłos jak ten kiedy zamykają sie klapy. Co to moze być, kiedy wyłączę zamknięty obieg wszystko jest ok. Czasami po takim odgłosie silnik wchodzi albo schodzi na moment z obrotów - auto ma klimę.

I jezcze jedno przy nagrzanym silniku jest sporo pary z tłumika, katalizatorów w zasadzie już nie ma i dzwonią sobie spokojnie;)Zauważyłem jednak że ubywa mi troche płynu i nie dogrzewa wnętrza - czy to może być uszczelka pod głowicą (dlatego biało z tyłu?) POMOCY :modlitwa:

Opublikowano

byc moze zacinaja sie (cos je blokuje w polozeniu nie do konca zamknietym ) klapy odcinajace doplyw z zewnatrz i caly czas probuje je domknac

co do 2 usterki - sprawdz wyglad korka wlewu oleju od srodka (jakies maslane naloty ) i powierzchnie płynu chlodzacego (czy nie ma tlustych plam )

Opublikowano

Włączenie obiegu zamkniętego powietrza powoduje automatyczne włączenie klimatyzacji (choć kontrolka nie świeci). Służy ona osuszaniu powietrza krążącego w aucie, żeby szyby zaraz nie zaparowały.

Odgłos pstrykania i przysiadanie obrotów związane jest z cyklicznym włączaniem i wyłączaniem sprężarki klimatyzacji. Latem, gdy jest upał a dmuchawa na "2" sprężarka pracuje cały czas, jak jest chłodniej słabiej dmuchamy to pracuje w miarę potrzeby, czyli właśnie włącza się i wyłącza cyklicznie, jak w lodówce.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
Wielkie dzięki za info. Korek czyściutki bez żadnych nalotów - może jestem przewrażliwiony - przecież przy takich temperaturach z każdego autka jest biało, pozdrawiam.