Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro nie ma chętnych do odpowiedzi to odpowiem sobie (i innym uzytkownikom i forum, i samochodów BMW) sam. Moje pytanie dotyczyło rzekomej dodatkowej żarówki w kierunkowskazie. A pytałem bo myslałem, że tam takowa jest. Nic bardziej błędnego.

Pojechałem do kolegi który pracuje w serwisie BMW i udostepnił mi shcemat elektryczny oraz przebiegi elektryczne i rozkład napięć w instalacji w BMW. Sprawa dotyczyła palącej sie żarówki kierunkowskazu, pomimo jego wyłączenia. Wg tego co znalazłem na tych schematach zobaczyłem, że np przy spalonej żarówce postojowej, obniżone, niewielkie bo ok.5-8V napięcie kierowane jest do zasilenia żarówki kierunkowskazu, która na czas awarii przejmuje funkcję żarówki postojowej.

Fajna sprawa. Ale do tej pory nie wiedziałem, że beemki tak mają.

Opublikowano

Nic nie powaliłem!!! :naughty:

Nie wierzysz to sprawdź. Załóż zamiast dobrej przepaloną żarówkę postojową, włącz światła postojowe i.....przekonasz sie!

A co na to przepisy? A ile po polskich drogach jeździ samochodów z żółtym przednim oświetleniem postojowym? I jakoś ktoś je dopuszcza do ruchu. Akurat tutaj przepisy ruchu drogowego nie mają zastosowania. Inzynierowie z Monachium przewidzieli taki "myk" tylko na czas awarii....a nikt sam przy zdrowych zmysłach nie bedzie jeżdził bez kompletnego oświetlenia. Zwłaszcze, że OBC nie da Ci spokoju i robi takie..."pynk" :D za każdym razem kiedy przekręcasz kluczyk.

Pozdrawiam

Opublikowano
witam u mnie w e39 po spaleniu zarowki w ringach nic sie nie wlacza zastepczego.nie ma potrzeby zeby sie swiecil kierunek-poniewaz nigdy nie jezdzi sie na samych postojach tylko na mijania.wiec jak sie spali postoj to zawsze zostaje xenon (mijania).pozdrawiam