Skocz do zawartości

Oświetlenie przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie...

Czy w przednich kierunkach E39 (zwykłe lampy) jest jeszcze jakaś żaróka oprócz tej od kierunkowskazu?

Bo na schemacie wg.: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DG81&mospid=47557&btnr=63_0301&hg=63&fg=05 jest tylko jedna, a OBC pokazuje mi awarię żarówki przedniej.

Z góry dzieki za odpowiedź

Opublikowano
  • Autor

Skoro nie ma chętnych do odpowiedzi to odpowiem sobie (i innym uzytkownikom i forum, i samochodów BMW) sam. Moje pytanie dotyczyło rzekomej dodatkowej żarówki w kierunkowskazie. A pytałem bo myslałem, że tam takowa jest. Nic bardziej błędnego.

Pojechałem do kolegi który pracuje w serwisie BMW i udostepnił mi shcemat elektryczny oraz przebiegi elektryczne i rozkład napięć w instalacji w BMW. Sprawa dotyczyła palącej sie żarówki kierunkowskazu, pomimo jego wyłączenia. Wg tego co znalazłem na tych schematach zobaczyłem, że np przy spalonej żarówce postojowej, obniżone, niewielkie bo ok.5-8V napięcie kierowane jest do zasilenia żarówki kierunkowskazu, która na czas awarii przejmuje funkcję żarówki postojowej.

Fajna sprawa. Ale do tej pory nie wiedziałem, że beemki tak mają.

Opublikowano
  • Autor

Nic nie powaliłem!!! :naughty:

Nie wierzysz to sprawdź. Załóż zamiast dobrej przepaloną żarówkę postojową, włącz światła postojowe i.....przekonasz sie!

A co na to przepisy? A ile po polskich drogach jeździ samochodów z żółtym przednim oświetleniem postojowym? I jakoś ktoś je dopuszcza do ruchu. Akurat tutaj przepisy ruchu drogowego nie mają zastosowania. Inzynierowie z Monachium przewidzieli taki "myk" tylko na czas awarii....a nikt sam przy zdrowych zmysłach nie bedzie jeżdził bez kompletnego oświetlenia. Zwłaszcze, że OBC nie da Ci spokoju i robi takie..."pynk" :D za każdym razem kiedy przekręcasz kluczyk.

Pozdrawiam

Opublikowano
chyba cos powaliłes...., tzn. kierunek przejmuje funkcje postoju?! co na to przepisy ruchu drogowego??!!!

ma racje : http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=48147#48147

a przepisy ruchu drogowego na to: trzeba miec wszystkie swiatla sprawne :wink:

p.s. z dwojga zlego lepiej jezdzic z kierunkiem, niz udawac motocykl :8)

Opublikowano
witam u mnie w e39 po spaleniu zarowki w ringach nic sie nie wlacza zastepczego.nie ma potrzeby zeby sie swiecil kierunek-poniewaz nigdy nie jezdzi sie na samych postojach tylko na mijania.wiec jak sie spali postoj to zawsze zostaje xenon (mijania).pozdrawiam
Opublikowano
chodzi o to, ze wg linku wyzej kierunek wlacza sie rowniez gdy spali sie swiatlo mijania :wink: