Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy Koledzy znający się troszkę na elektronice/elektryce mogą mi podpowiedzieć jak jest zasilany oryginalny wzmacniacz antenowy w E36 (antena w tylnej szybie, wzmacniacz z tego co się zorientowałem w tylnym lewym słupku)? Realoem nic nie mówi o oddzielnym kableku do zasilania tego wzmacniacza :

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB51&mospid=47442&btnr=65_0198&hg=65&fg=30

Czyżby więc zasilanie tego zwmacniacza było podawane przez kabel natenowy jako składowa stała sygnału, odseparowywana w radiu i wzmacniaczu przez kondensatory?

Czy taki wzmacniacz lubi się popsuć, lub czy antena w szybie lubi się popsuć? Zaobserwowałem pogorszenie jakości odbioru po zmianie radia .Bawiłem się kilkom modelami "niefabrycznymi" (Blaupunkt, Alpine, Sony, Clarion) i odbiór wydaję się być gorszy niż w przypadku radia oryginalnego. Być może jest to kwestia nie zasilanego wzmacniacza antenowego, a być może jakiegoś uszkodzenia (nie mam już oryginalnego radia więc nie mogę sprawdzić jak teraz by grało). Co jeszcze może być kwestią pogorszenia jakości odbioru? Może radio oryginalne ma tak dobry tuner w stosunku od innych popularnych odbiorników samochodowych?

Pozdrawiam.

Opublikowano

u mnie rowniez oryginale radio zbiera gorzej fale radiowe niz jakiekolwiek inne (mlodsze), wiec u mnie winne bylo radyjko

szperalem kiedys wczesniej przy wzmacniaczu i z tego co pamietam zasilanie wzmacniacza jest na tej samej wiazce co ogrzewanie tylnej szyby (wchodzi w wzmacniacz, potem idzie na szybe)

ale moge sie mylic, bo to bylo dawno

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
zasilanie na antene jest realizowane poprzez podanie +12v na wzmacniacz antenowy w słupku tylnym jak zmieniłes radio to go nie podłączyłes jesli zostały ci wolne przewody a powinny 2 jeden tacho a drugi na antenę niestety dawno jakos nie montowałem radia do bety i nie pamietam pod jaki kolor to podłączyc ale kolor sprawdz przy wzmacniaczu i znajdz taki sam przy radiu powodzenia i miłego odbioru
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Właśnie mam taki sam problem co kolega mam słabszy odbiór radia a mam radio sony nie miałem w wogóle oryginalnego a więc nie mogę powiedzieć jak to grało przedtem :mad2:
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
w e36 jesli dobrze pamietam bialy kolor w kostce fabrycznej zasila wzmacniacz antenowy. Trzeba podac na ten przewod sterowanie z radia tz. przewod auto-anteny lub rem control jak kto woli. Wszystko zalezy w jaki sposob podlaczyles radio bo jesli uzyles przejscia z bmw na iso to moze nie podlaczyles przewodu sterowania antena.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Biały cienki przewód. Musi być w słupku. Z przodu jest w kostce standardowej do radia, nie pamiętam jaki numer pinu. Niestety sporo przejściówek BMW-ISO nie ma tego przewodu :/
Kai