Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po dlugiej drodze co do wyboru oleju kupilem dzisiaj Mobil ATF moj mechanik mi powiedzial ze takie byly lane (na mojej skrzyni nie ma zadnej etykietki z oznaczeniem oleju) wiem ze oleje ATF sa koloru czerwonego a u mnie w skrzyni jest olej bardzo zolty wystraszylem sie i nie zalalem nowego :(

dzwonilem do sklepu BMW i tam nie sa mi w stanie powiedziec jaki tam olej byl lany nawet po numerze skrzyni

moze mam nie zwracac uwage na kolor oleju i wlac ten ATF :?:

Wolalbym przebic glowa mur niz doprowadzic do smierci skrzyni nie tym olejelm :mad2:

Opublikowano

Automat?

To jakei byly lane - niech mechanik zostawi dokumentacji.

Np. do skrzyni ktora ja mam automat 5hp18 w zaleznosci od numeru seryjnego lano 2 rozne oleje DEX3 i LIFETIMe (pierwszy czerwony, drugi zolty). A to praktycznie TAKA sama skrzynia...

Napisz cos wiecej o Twojej skrzynce. Na pewno cos postaramy sie pomoc.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

z tego co sie orientuje to kazda skrzynia biegow bmw chodzi na oleju ATF

Generalnie olej ATF zmienia swoj kolor na bardziej slomkowy jesli jest wyekspoloatowany pod warunkiem ze ejst nie zanieczyszczony

np w moim 530 manual na skrzyni biegow jest nalepka informujaca o tym ze ma byc olej ATF (dodatkowo podtwerdzaja to materialy Infotecha)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

ze 3 miesiace zabieralem sie do zmiany oleju w skrzynii (z VIN_u S5D 250G firmy Getrag) bo nie bylem pewny jaki olej wlac... i w koncu sie zdecydowalem na castrol ATF TQ dexron III (36zl/litr) i dzisiaj gdy jush wymienilem... zobaczylem nad korkiem wlewu pomaranczowy prostokat z napisem ATF i jakims numerem nadanym przez bmw... radze dobrze poszukac bo jest on w bardzo niewidocznym miejscu - jakies 5-7cm nad korkiem wlewu...

a moj spuszczony olej wygladal fatalnie... niby byl bordowy ale zero przejrzystosc... strasznie zuzyty z dziwnym mechanicznym zapachem i na dodatek tylko 2/3 litrowego sloika... dodam jesce ze przebieg mojego beem to 184250...