Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak ustawić kont i czy można (chyba jest stały??) bo byłem na przeglądzie na kompie i wyszło, że jakiś czujnik jest zepsuty lub kont wyprzedzenia zapłonu koleś mówił, że powinien wynosić 2 stopnie a u mnie ma 7 na co zwrócić uwagę, sprawdzić aby koleś mnie nie przekrecił

( pojechałam na kompa bo mam problem na zimnym silniku nie chce się wkręcać coś na obroty jak się już lekko zagrzeje to jest ok) e36 320i Coupe 95 rok

a ile może kosztować wymiana tylnego łozyska ?

Co wy otym myślicie

"PS niema to jak E30 z m10 wszystko mogłem zrobiś samodzielnie :) "

Pozdrawiam Tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kąt wyprzedzenia zapłonu jest mapowany, zależy od obrotów i obciążenia. Dodatkowo jest korygowany przez czujniki spalania stukowego. Możliwości regulacji bez przeprogramowania sterownika nie ma. Nikt nie powiedział, ile ma wynosić kąt wyprzedzenia, bo się na to uwagi nie zwraca, automat sprawę załatwia.

Na Twoim miejscu poszperałbym, co jest nie tak z silnikiem/czujnikami, a nie skupiał się na regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu. Powodów może być oczywiście minimum z 10.

Kai
Opublikowano

czyli najprawdopodobniej to jakiś czujnik daje popalić??

Zobaczymy co powiedzą oddałem do speców samochód jutro mają posprawdzać oby to była jakaś drobnostka

Za wymianę łożyska krzyknęli mi 100zł

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

w mojej e36 compact m43 kat wyprzedzania zaplonu wynosi 18.8 Wał k.

przy czym dzieje sie cos dziwnego bo skacze z 15.8 na 18.8 o czym moze to swiadczyc

pozdrawiam