Skocz do zawartości

Mechanizm podnoszenia szyb w coupe. Proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w tytule, przegadajac wypowiedzi na forum do końca jednak nie jestem pewien o co chodzi wiec prosze o ewentualne doradztwo. Szyba przy otwieraniu i zamykaniu drzwi opuszcza sie lub podnosi o okolo 2cm. Otwieranie szyby z przycisku to skokowa praca podnośnika (podejrzewałem na początku zsunięty pierścień ferrytowy), jednak dlaczego przy zamykaniu szyby nie widzę i słyszę (charakterystycze pyknięcie sterownika) jego pracy. Zdjałem sterownik i sprawdziłem bezpośrednio sam silnik elektryczny - chodzi bez zarzytu góra - dół. Pod wyjęty sterownik podłączyłem wtyczki i tak - przy symulacji otwarcia szyby słyszę dzwięk przekaźnika w drugą stronę kompletny brak reakcji. Gdy wypinam 1-no pinowy wtyk odpowiedzialny za uchylenie szyby podczas otwarcia drzwi, przekażnik który do tej pory nie reagował zaczyna pracować i skokowo zamyka szybę. W pierwszej chwili byłem pewny ze to sterownik wiec udało mi sie kupic zastępczy który o dziwo dziala tak samo. Wiazka kabli cała, napięcie dochodzi do wtyczki. Gdzie tkwi problem? Czy to może być zsunięcie owego pierścienia magnetycznego i jeżeli tak to jak go dobrze zamocować aby nie spadł ponownie. Szukam potwierdzenia powyższej tezy ponieważ mechanizm jest montowany orginalnie co wiaże sie z rozwiercaniem nitów itd. Sterownik montowany jest przy silniczku elektrycznym, producent BROSS. Proszę Państwa o pomoc w doradztwie.
arop
Opublikowano

witam,u mnie był identyczny obiaw,okazało sie że zsunoł się ten pierścień magnetycny okturym piszesz Ja nie ściągałem całego podnośnika (nitowany) odkręciłem 4 wkręty mocuące stojan silnika i delikatnie wkrętakiem przesunołem go na swoje miejsce następnie dałem krople kleju na oś aby nie zsunoł się ponownie.

http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=238468&highlight=alarm

Opublikowano
Mam nadzieję że to właśnie to, myślałem że być może problem dotyczy przebicia ale wczoraj sprawdziłem podłączając wtyczkę po działający z drugiej strony podnośnik i wszystko wygląda ok. We wtorek zawalczę z pierścieniem i dam znać. Póki co dziękuję za radę ale jak ktoś ma jakieś sugestie to bardzo chętnie oczekuję dalszych porad.
arop
Opublikowano
To na 1000% ten pierscien jak bedziesz go przeswal to w tym miejscu w ktorym chcesz go miec na stale zrob kilka rysek sruboketem to juz sie wiecej nie zsunie
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, i z przyjemnością informuję o końcu problemu z otwieraniem szyb. Oczywiscie był to pierścień ferrytowy który juz jest na swoim miejscu. Wielkie dzieki za rady a przy okazji nadchodzących Świąt życzę wszystkim Wszystkiego Najlepszego!!!
arop