Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,. mam pytanie- co mzoe byc przyczyna migania podswietlenia przyciskow w radiu Alpine 9846- radio jest nowe. auto to BMW e36 a glosniki sa standardowe nokia. bylem w sklepie z car audio i ich opinia jest taka ze jest za cienki kabel zasilania... jednak mnie sie wydaje ze na poczatku jak kupilem to radio to nie migaly te przyciski. ja nie bardzo sie na tym znam wiec pytam Was i prosze o pomoc;) pozdrawiam
Opublikowano
To w sklepie car audio dobrze Ci powiedzieli, za cienkie przewody zasilające, miałem też tak w moim clarionie i po wymianie przewodów problem znikł, zresztą kilku znajomych też wymieniało przewody z tego powodu.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano
a jesli moge ejszcze spytac- sam zmieniales te kable czy mzoe w jakims sklepie car-audio? jesli w sklepie to ile od Ciebie wzieli za to? albo ogolnie jaki jest koszt?
Opublikowano
Sam zmieniałem, mam pojęcie na ten temat tak że nie był to problem. Zasilanie brałem ze stacyjki. Myśle że elektryk nie powinien Cię skasować wiecej niż 20-30zł.

Opublikowano

........im glosniej tym pobor pradu przez wzmacniacz jest wiekszy-dajesz glosno to obciazasz pradowo instalke ( akumulator i praca alternatora nie wystarcza) w dodatku sa podlaczone inne media -zmiana przewodow-krotkortwale . Dlatego przy montarzu sprzetu o wilelu "W' dokladna dodoatkowe urzadzenia zasilajace

tez mam alpinke i tez se tak dzieje

Opublikowano
A w BMW dzieje sią tak że przewód ze stałym plusem jest wystarczającej grubości, ale my go wykorzystujemy tylko do podtrzymania pamięci, a przewód ten po stacyjce jest cienki, a on napędza całe radio. W praktyce wymiana przewodów na grubsze pomaga.

Opublikowano
no ok dzieki za odpowiedzi. ale czy te mruganie jest szkodliwe dla radia? poza tym wzmak w radiu jest chyba wystarczajacy na orginalne gliosniki nokia w e36... a co to sa te "koncowki mocy" w radiu? mozliwe ze one tez maja cos wspolnego z tym mruganiem? a kiedy mozna je "palic"?
Opublikowano

wzmak w radiu jest o polowe za duzy jak na te glosniki i tak nie wykorzystasz jego mocy przy tych glosnikach

nie pekaj .........lekkie przygasanie radia nie ma wiekszego wplywu na nie, koncowki mocy pobieraju duzo pradu wiec jesli jak koledzy pisza przejscie przewodow jest za maloe to cos nie jest zasilone wystarczajaco( chodzi tu o natezenie na chlopski rozum "ilosc elektronow " tak jak w ruze z wode im wieksza tym wiecej moze przez nia przeleciec )koncowka mocy to tranzystory z ukladami srorjniea ( odpwiedzialnymi za jakosc dzwieku odpowiedzialne rowniez za wzmocnienei sygnalu wejsciowego tak abys mial na wyjsciu na glosniki te powiedzmy 50W o danych parametrach.