Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy standardowe zabezpieczenie (immobilajzer w kluczyku) to dobre zabezpieczenie przed pozbyciem się Naszego autka??

Zadaje te pytanie ponieważ szukam sposobu na zabezpieczenia autka przed jego utratą.

Wogóle może ktoś jest na bierząco w statystykach podobno z racji zalewających nas aut z zachodu popyt na kradzione zmalał no i coraz częściej organy ścigania docierają do części pochodzących z kradzieży. Bo teraz sprzedawca takich części jest zobowiązany podać źródło i wystawić rachunek-paragon na takową część, jeżeli tego nie zrobi to powód do sprawdzenia go czy oby nie handluje kradzionymi częściami.

Co o tym sądzicie, może zastosować swój własny np. wyłącznik pompy paliwa w miejscu znanym tylko właścicielowi w końcu złodziej nie maczasu na przejżeniu całej instalacji i napewno to będzie kłopot żeby znaleźć jeden pstryczek który w zasadzie można zinstalować wszędzie.

Czekam na wasze spostrzeżenia w tym temacie i porady

Pozdrawiam ArturFZG :hand:

Opublikowano

zapewne imobilaizer jak i firmowy alarm sa juz przez grupy zlodzieji samochodowych rozpracowane od 96-97 roku (tzn od czasu jak wszedl ten model) wiec nie sa one jakos na maxa skuteczne. Wiadomo ze utrudniaja zycie zlodzieja z przypadku co chcialby sie za darmo przejechac ale fachowcowi to raczej nie.

Ja wlasnie sam planuje zrobic jakies super tajne zabezpieczenie - projekt juz mam ;).

Auta ginęły, giną i będą ginąć gdyż zawsze bedzie popyt na czesci. Faktury ? Faktury mozna podrobic :)

Dla ciekawosci polecam lekturę 26 SEKUND, nie tyczy to sie moze dokladnie BMW ale pokazuje akurat sposoby i zycie takich ludzi o lepkich palcach i garazach :)

Nie marzy mi sie (odpukać milion razy w niemalowane) kupowac po czesci swoje auto na gieldzie :P

--------------------------------------------------------------------------------

Najlepszym zabezpieczeniem bedzie chamska blokada na kierownice i pedały zrobiona wlasnorecznie w przydomowym warsztacie/piwnicy zamykana na rownie chamska rosyjska klodke z przed 20 lat ktora trzeba spawarka otwierac :dance:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja założyłem ostatnio Bear Locka i mam nadzieję że idąc na zakupy mogę nie mysleć o pozostawionym aucie na parkingu.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Załóż niestandartowe zabezpieczenie - odcięcie i wyłącznik w miejscu który wsakżesz sam.

Najlepiej niech odcina 2 obwody np. rozrusznik i pompę .

zapłacisz ok 100-150 a złodzieje nie lubią samoróbek

Pozdro

Mario