Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ratujcie,

moje E30 zaczęło nagle terkotać jak bolidy z Ursusa i strasznie trząść. Odczuwam też wyraźny spadek mocy i "zamulenie".

Co to może być według Was?

Co sprawdzić najpierw?

Greg

E30 318i 1985

Wąska lampa rządzi!

Opublikowano

Sprawdź czy nie masz nigdzie wycieku oleju. W silnikach M40 bardzo wrażliwe na niedobory oleju są dźwigienki ( słabośc silników M40), po których sie obraca wałek rozrządu. Silnik będzie klepać jeżeli krzywki na wałku są już wytarte i dżwigienki mają bruzdy. Dziej się tak nawet pomimo hyraulicznego kasowania luzów zaworowych.

Jeżeli sie nie myle i to jest to .. to warto sprawdzić krzywki na wałku, dźwigienki i popychcze hydrauliczne

Za smarowanie od góry całej kalwiatury jest odpowiedzialana taka rurka przez którą powinien być rozpylany olej na wałek i dźwigienki - jak jest zapchana - to tez ma wpływa na niedostateczne samarowanie.

Takie dźwigienki to nie jest tania sprawa..ale warto wymienić. Mozna kupić używane. I koniecznie zmienić wałek nawet jeżeli nie widac zużycia.

Używki polecam kupowac wyjęte z silników V12 - jezeli dobrze pamiętam M70

Horsepower sells cars, but torque wins races
Opublikowano
Problem już rozwiązany. Banalna sprawa: upalona końcówka przewodu wysokiego napięcia i chodził na 3 garach. Już po krzyku , dzięki!

Greg

E30 318i 1985

Wąska lampa rządzi!

Opublikowano

:lol: no to nieźle.. ja juz sie bałem ze Ci stukają zawory. A on tylko nierówno pracował..no nieźle..Ale na ten defekt też uwazaj, tak M40 miały - ostatnio na forum ktoś sie na to skarżył

Pozdrawiam

Horsepower sells cars, but torque wins races