Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie,płacił ktoś z was akcyzę już na nowych zasadach?Mam pytanie JAK JEST NALICZANA?czy tak jak dotychczas z wartości deklarowanej na umowie czy może tak jak w skarbowym że ustalają wartosc auta z cen np.katalogowych i płacimy 3%(bo obiło mi sie o uszy że tak to teraz ma byc czyli pan celnik i jego rączka wraca do łask bo bedzie ustałał wartosc)jutro jade do tych smutnych panow i nie wiem jak przygotowac papiery.pozdro
Opublikowano
Nie podawaj odsyłaczy do czegoś co nic nie wyjasnia w tej kwesti,Gazeta Prawna nie pisze nic konkretnego jesli chodzi o "mechanike" nowej akcyzy podaja tylko co sie zmienia i nic po za tym.ponawiam moje pytanie do osób które juz płaciły w nowej formie akcyze,jak to teraz wyglada.pozdro
Opublikowano
aha zaraz ktoś mi napisze ze w tych artykUłach jest to wyjaśnione a nie jest,bo podobno niektorzy celnicy różnie interpretują wyrażenie USTALENIE WARTOśCI CELNEJ.jesli jest ktos co to płacił po 1grudnia to prosze o podzielenie sie doswiadczeniami.pozdro
Opublikowano
Panowie dlaczego tylko mnie pouczacie,jesli nie macie nic do powiedzenia w mojej sprawie to nic nie piszcie bo to jest wlasnie zasmiecanie tego forum.pozdro
Opublikowano
Nie podawaj odsyłaczy do czegoś co nic nie wyjasnia w tej kwesti,Gazeta Prawna nie pisze nic konkretnego jesli chodzi o "mechanike" nowej akcyzy podaja tylko co sie zmienia i nic po za tym.ponawiam moje pytanie do osób które juz płaciły w nowej formie akcyze,jak to teraz wyglada.pozdro

Prosciej juz sie nie da...

KLICK

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png

Opublikowano
koledzy ja rozumiem co wy piszecie ale mi chodzi oto :-Niektórzy celnicy rzeczywiście zapowiadali, że przy ewentualnych zwrotach akcyzy (gdy zapadnie wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości i będzie podstawa do takich zwrotów) wartość pojazdu będzie oceniana na podstawie cen katalogowych- i podobno tak to sie w niektorych urzedach odbywa od 3 dni dlatego potrzebuje relacji osoby ktora zalatwiała akcyze po 1-szym grudnia,prosciej juz nie mozna.....pozdro
Opublikowano
(...)i podobno tak to sie w niektorych urzedach odbywa od 3 dni dlatego potrzebuje relacji osoby ktora zalatwiała akcyze po 1-szym grudnia,prosciej juz nie mozna.....pozdro

Ile osob mialoby nagle zrobic odprawe celna w piatek (od piatku leci ta cala historia) - dziesiatki :?: setki :?: tysiace :?: ... i dokladnie ci osobnicy mieliby sie od razu zjawic na naszym forum i zagladnac do dzialu "Pyania i odpowiedzi wokol BMW"... zastanawiales sie nad tym jakie istnieje prawdopodobienstwo takiego zdarzenia :?:

Wydaje mi sie, ze... dopiero we wtorek (po przejsciach poniedzialkowych) bedzie mogl juz ktos cos konkretniej powiedziec... :mrgreen:

Opublikowano
wystarczy mi relacja jednej osoby i moze taka przez przypadek istnieje i sie tu ujawni.poco te emocje........pozdro
Opublikowano
wystarczy mi relacja jednej osoby i moze taka przez przypadek istnieje i sie tu ujawni.poco te emocje........pozdro

Emocje juz opadly... :mrgreen: :wink:

:arrow:

w poniedzialek bede rejestrowal auto sprowadzone z niemiec. moge zdac relacje

O widzisz... i ziom sie odezwal. :cool2: Pila :arrow: Zlotow :arrow: 35 km :mrgreen: :wink:

Opublikowano

no.. tylko musze dzisiaj jechac do Gdyni boauto msuze zarejestrowac w miejscu stalego zameldowania. Chyba ze ktos mi powieze UC i US moge placic w Pile gdzie mam tymczasowe zameldowanie to nie bede musial.

Pozdro

Opublikowano

O widzisz... i ziom sie odezwal. :cool2: Pila :arrow: Zlotow :arrow: 35 km :mrgreen: :wink:

No to same ziomy w tym poście bo ja pochodze z wiochy koło Więcborka.pozdro a relacje tez bede mial jutro bo brat jedzie do Bydy to załatwiać,przygotowałem papiery po staremu zobaczymy czy przejdzie.pozdro

Opublikowano
no.. tylko musze dzisiaj jechac do Gdyni boauto msuze zarejestrowac w miejscu stalego zameldowania. Chyba ze ktos mi powieze UC i US moge placic w Pile gdzie mam tymczasowe zameldowanie to nie bede musial.

Pozdro

a gdzie rozliczasz sie z podatkiem bo jesli w Pile to i tu mozesz to załatwic a z celnym to po prostu nie wiem ale jesli masz meldunek w Pile to moze tez.pozdro

Opublikowano

No to same ziomy w tym poście bo ja pochodze z wiochy koło Więcborka.

No to Bydgoszcz... czy moze Sypniewo... a moze Jelen... Lubcza, Adamowo :?: :mrgreen: :wink:

Opublikowano
Bydgoszcz obecnie a kiedyś Sośno :mrgreen:

:mrgreen: :cool2:

Opublikowano

Celnicy NIE MAJA prawa naliczac akcyzy wg swojego widzimisie.

Wg prawa wewnatrzwspolnotowego obowiazuje ich wartosc na umowie/fakturze - jezeli jest 1 EUR, to akcyza bedzie od 1 EUR.

Jedyne, do czego maja prawo, to do wszczecia postepowania karno-skarbowego, ktore wyjasni, czy samochod zostal nabyty za cene podana na umowie/fakturze, ale poki co, takie postepowanie ogranicza sie do zawracania czterech liter kupujacemu. Wystarczy nie dac sie zastraszyc i twardo obstawac przy swoim.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Witam

Bylem dzisiaj w celnym. Na umowie mam napisane 100 euro. Zaplacilem w UC 12 zl (3%) + znaczki skarbowe za 11zl (noi +30zl za wypisanie dokumentow).

Na dodatek dowiedzialem sie ze tych 150 zl ze skarbowki niektore Wydzialy Komunikacji nie wymagaja (np. w Pile, Czarnkowie czy Chodziezy) wiec nawet nie trzeba isc do US. Natomiast co ciekawe w Wydziale Komunikacji w Gdyni takiej zaplaty wymagaja 9znaczy sie tego dokumentu ale on kosztuje 150 zl).

Podobno tak sie stalo przez nadinterpretacje przepisow.

Pozostaje mi sie tylko wkurzac ze mieszkam w Pile tymczasowo (w sumie i tak nei mam jak sie zameldowac na stale) a w Gdyni na stale gdzie musze zarejestrowac auto.

Moze ktos sie dowie czegos wiecej i da nam znac. Jak chcecie sie pofatygowac to sprawdzcie czy w waszym Wydziale Komunikacji jest wymagany papier z US i jak nie jest zapytajcie sie na jakiej podstawie, moze bedzie mozliwosc powalczenia w innym miejscowosciach gdzie tego wymagaja do nieplacenia.

Pozdrawiam

zumzum

Opublikowano
Ok dowiem się. Dziś robiłem zerowkę a jutro jade do celnego i skarbowego - jak się dowiem to napisze.
http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
No wiec zdaje obiecana relacje,zapłacilismy 12 zeta akcyzy,jest naliczana od wartosci na umowie,mielismy 100euro.co do papieru z US to u nas wymagaja wszedzie.Ciekawi mnie podstawa prawna skoro sa urzedy co tego nie chca.ma ktos jakas wiedze na ten temat?pozdro
Opublikowano
Dzisiaj płaciłem 6 zł akcyzy a na umowie miałem napisane 50 Euro. Ale zauwazyłem że wszyscy ci którzy stali ze mną w kolejce mieli normalne ceny na umowach tzn. zblizone do prawdziwychy. Troche zrobiło mi się głupio jak miałem zapłacicć te 6 zyla za samochód. Ale coz dla mnie BOBA :)

[E36] Pozdrawiam ------ Lux -----ZG

zdjęcia mojej betki :)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=333362#333362

Opublikowano

Ja tez mam 50 e na umowie :8)

Powiem że beemka to tak naprawde koreanski szit :mrgreen:

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
Ja tez mam 50 e na umowie :8)

Powiem że beemka to tak naprawde koreanski szit :mrgreen:

ale nikt cie o to nawet nie spyta,u nas w Bydzie było z 50l udzi dzisiaj na cle i tylko jeden gostek miał sume bliska prawdy na umowie a reszta miała go za nieszkodliwego wariata bo dyskusja była goraca.pozdro