Skocz do zawartości

Wielka Awaria Pomocy 320d !!!! (Chyba Turbo)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiec dzisiaj moje autko spedzilo dzien na spacerze ze tak powiem z mojego lenistwa niechcialo mi sie zajechac na stacje paliw wiec postanowilem jedzic tyle ile pisze na znakach (normalnie to 10km/h wiecej niz ustawa przewiduje:) ) wiec pozatszymaniu sie na swiatlach ruszylem i uslyszalem wielkie syk jakby powietsza a nastepnie tarcie tarcie przypominalo jak by sie co krecilo i obcieralo o jakis metal pop przejechaniu 6 kilometrow stojac na luzie slychac bylo to tarcie przez jakies 10sec auto natychmiast stracilo swa moc i zaczelo dymic nawet stojac na postoju autko sobie delikatnie dymilo.

Podejrzewam ze to Turbo i chyba w 99% ono jest tego przyczyna ale dziwie sie auto ma 6lat i190.000km czy to mozliwe i prosil bym bardzo o podanie ceny tej czesci Nowej lub Uzywanej dziekuje

Auto to E46 320diesel z 2000r z przebiegiem jak podalem wyrzej 190.000km

-----------------------------------------------------

F06 640i Xdrive

Opublikowano
Jaki kolor dymu?

Po co jechales dodatkowe 6km?

Co do koloru dymu to on jest koloru szarego. A jechalem te 6 km bo chcialem dojechac do mojego garazu ale postanowilem zadzwonic aby mnie z cholowano. Ale ten dzwiek jest bardzo dziwny slychac to jak by sie cos w Turbo rozkrecilo ten wiatrak w srodku jak by sie rozkrecil ale niewiem wiec fajnie by bylo jak by ktos dal mala popdpowiedz ale chyba nikomu sie cos takiego niestalo pozdrawiam

F06 640i Xdrive

Opublikowano

Zabrakło mocy i dym z rury? Masz rację z tą turbiną.

Koszty....... trudno odpowiedzieć - znajomemu w Stilo turbina walnęła 2 tygodnie temu i w serwisie zaśpiewali mu coś koło 7 tysięcy :duh: .

A co do dzwięku to mogła się łopatka ułamać bo raczej o odkręceniu "wiatraka" nie może być mowy.

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano
A czy to turbo mozna jeszce naprawic?? i czy znacie kogos takiego co by to wykonal dobrze i jakie koszty sa takiej naprawy czy warto naprawiac czy kupic nowy lub ze szrotu urzywany??

F06 640i Xdrive

Opublikowano
Turbinę mozna regenerować, wszystko zależy od stopnia zniszczenia. Trochę dziwny przypadek z nagłą awarią, wygląda jakby coś dostało się w łopatki turbiny i dokonało zniszczenia.
Opublikowano
Podejrzewam ze to Turbo i chyba w 99% ono jest tego przyczyna ale dziwie sie auto ma 6lat i190.000km czy to mozliwe

A masz ten samochód od nowości :?: Wiesz NA PEWNO jak był używany :?: Niestety, każdy używany turbodiesel niesie ze sobą takie ryzyko.

Turbosprężarkę można skutecznie zregenerować, gdy ma uszkodzone uszczelnienia osi wirnika.

Jeżeli jednak nastąpiło uszkodzenie mechaniczne - pęknięcie wirnika, urwanie łopatki - to musisz poszukać innej turbiny.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Niestety obiawy wskazuja na turbo, jak doskonale zauwazyli koledzy na forum :(

Co do regeneracji musisz dostac sie do srodak. Nie odpalaj juz wozu. Nie chce byc zlym prorokiem ale po takiej awarii nalezy bezzwlocznie wylaczyc silnik, aby pozostalosci turbiny nie dostaly sie do silnika! Teraz to juz "po zupie" ale mam nadzieje ze mialeś duzo szczescia i tylko wymienisz suszarke.

Bardzo współczuje :( , ale z drugiej strony moze to ten moment w ktorym moznaby pomyslec o modyfikacji na wieksze turbo...