Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak zlikwidować luzu w skrzyni biegów, po przejechaniu dużej ilości kilometrów pojawia się jakby większy luz, wydaje mi się że jest on na wałku atakującym, ale nie wiem jak go usunać. Na każdym biegu wydaje dźwięki prztyka albo coś takiego.

Jeżeli ktoś miał, podobny problem to napiszcie może to mi pomoże.

Opublikowano
u mnie jest chyba to samo, na poczatku mnie wkurzalo, teraz sie przyzwyczailem i jezdze z tym. Im cieplej na dworzu tym gorzej. Przejechalem z tym juz tak 25tys km i nie pogarsza sie nic wiec na razie nie bede tego robil. Poza tym skrzynia pracuje normalnie, biegi wchodza bez problemu, sprzeglo nowe i zadnych innych luzow na przeniesieniu napedu. poza tym przy umiejetnym obchodzeniu sie z gazem i sprzeglem nie ma objawow tego luzu. Bylem z tym w warsztacie Ossowiecki i powiedzieli ze nie ma sensu tego robic, poki sie nie pogarsza to jezdzic bo moze tak wytrzymac jeszcze 100 tys km. A tak to trzeba by bylo pewnie postarac sie o uzywana skrzynie.

pozdrawiam

qba_m

Opublikowano

Ja też jeżdże tak cały czas. Ale nerwowo nie wytrzymuje tego pstrykania, i musze coś z tym zrobić.

Jak ktos ma jakiś pomysł niech napisze.

Opublikowano

Miałem kiedyś problem z luzami na skrzyni, doszło do tego, że nie mogłem wbić wstecznego, co prawda była to model 525 ale myślę że może być samo –warto spróbować.

Pod pojazdem, a dokładnie pod lewarkiem jest parę tulejek z mosiądzu lub z brązu które trzeba wymienić-podpowiem że trzeba było by się dowiedzieć jaki mają rozmiar bo oryginalne troszkę kosztują – a można dopasować je z rozrusznika od maluch, tak było w moim przypadku – POWODZENIA :cool2:

Opublikowano

Biegi wchodzą dobrze, wsteczny też, a ten luz to słyszałem że mozna skaować jakimiś podkładkami, które podkłada się pod krzyżak mocujący wał ze skrzynią. Rozkręcając krzyżak i wkładając podkładke do skrzyni na wałek, i skręcając go spowrotem. I są różne grubości tych podkładek czy to prawda? I gdzie można je kupić?

Jeżeli ktoś wie prosze o kontakt, z góry dziękuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli biegi wchodzą dobrze, to olej sprawę. Naprawa skrzyni jest droga, najprościej podmienić na inną. Wtedy możesz się sam pobawić ze starą :)

A może w komputerze ustaw parametr w teście 32: SET_NO_LUZ = TRUE(to jest żart!!!).

Kai