Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przegladajac forum widzialem opinie, ze niektorzy nawet polecaja olej 10W 60. Moje auto jest z wloch i na naklejce przy silniku jest napisane:

Zalecany olej 10 w 60(chyba castrol). z tego co sie domyslam pewnie taki tam jest.Ale pewny nie jestem. wzwiazku z tym pytanie:

Lepiej zmienic na 10 w 40 czy na taki jak byl. A opinie sa rozne.Np. moi znajomi mowia ze 10w 60 jest przystosowany do innego klimatu ( tam gdzie nei ma zimy) i nalezy go wymienic. Jakie sa wasze opinie..

Pozdrawiam Mariusz
Opublikowano

10w60 tam gdzie nie ma zimy ?? eee

ja osobiscie zmienilem z 0w30 na 10w60 i szybciutko wrocilem do starego .. bo jest jedna zasada .. olejow sie nie zmienia .. skoro takim jest zalany i nie pochlania go za duzo to lac wlasnie taki ..

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Czesc

Zmienilem na 10w60,bo 5w40na ktorym jezdzilem ,w upalne dni wygladal jak woda.Nie wiem jak ten olej sprawuje sie w zime ,ale przypuszczam,ze

bedzie dobrze.Nic wiecej na razie nie moge o nim powiedziec.

pozdrawiam

Opublikowano

Oleje silnikowe jakie są zalecane do silników benzynowych 316i/318i/318is/320i/323i/325i/328i

(Granice temperatur wg klas SAE)

15W40 temperatura 5 - 30> st.celciusza

10W40 -------------- -5 - 20 -------------

10W30 -------------- -5 - 10 -------------

5W30 -------------- <-5 - 10 ------------

5W20 -------------- <-5 - 0 ------------

W mojej poprzedniej E30 M40 1.6 ze względu na to iż furka miała 19 lat, zmieniałem olej 2 razy na letni i zimowy.

Można na rynku kupić olej Mobil klasy 0W50 jest on uniwersalny na niskie i wysokie temperatury

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
Oleje silnikowe jakie są zalecane do silników benzynowych 316i/318i/318is/320i/323i/325i/328i

zwaz, ze w czasach kiedy byly produkowane E30 nie bylo dzisiejszych olei

oraz na to, ze lepsze jest wrogiem drogiego

a juz mowienie, ze lejemy taki olej jaki byl przez cale zycie jest troche takie nie na miejscu - sobie tak mysle (choc nie jestem mechanikiem)

zh
Opublikowano

Coraz bardziej się trwoże czytając to forum...........

Do kolegi, autora wątku:

1. Olej 10W60 to olej nieomal wyczynowy.

A Castrol 10W60 to Catrol TWS, super olej, o najwyżej jakości PEŁEN SYNTETYK !!

2. Zmieniając olej na inny - TWS jest bardo drogim olejem ok. 50 pln za litr - zachowaj ta samą klasę, więc NIE LEJ oleju 10W40, bo to półsyntetyk.

Proponuje 5W50 lub 5W40, ewentualnie Catrol RS 0W40, dobry na zimę.

Opublikowano

zwaz, ze w czasach kiedy byly produkowane E30 nie bylo dzisiejszych olei

oraz na to, ze lepsze jest wrogiem drogiego

a juz mowienie, ze lejemy taki olej jaki byl przez cale zycie jest troche takie nie na miejscu - sobie tak mysle (choc nie jestem mechanikiem)

ale skoro na dotychczasowym oleju jak mniemam chodzi dobrze - to po co go zmieniac ?? bo jest drogi ?? oleju nie zmienia sie co miesiac .. a jak sie chcialo oszczedzac to trzeba bylo kupic samochod do ktorego wchodzi mniej oleju ..

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Boogie ma rację.

Do czego przyda się u nas ten 10W/60 :?:

Oleje takiej lepkości są optymalne na Kuwejt :wink: albo do wyczynowej eksploatacji, albo do mocno podkręconych silników.

Jeżeli włoski właściciel śmigał Beemwicą po autostradach, z prędkościami naddźwiękowymi, w 40-stopniowym upale, to 10W/60 był wtedy dobrym wyborem. (A ten silnik będzie chodził jeszcze dłuuuuuugo).

Nasz klimat jest jednak chłodniejszy.

Jeżeli więc nie używasz samochodu ekstremalnie - wypady na lotnisko, drifting, codziennie 220 km/h na autostradzie, to olej o lepkości 10W/60 jest zbytkiem łaski, niepotrzebną stratą energii, bo smarowidło wciąż gęste przy typowej średniej temperaturze (85-110 st. C) stawia większy opór pompie oleju.

Druga zaleta wyczynowców 10W/60 - lepsze zabezpieczenie przed zatarciem w razie przeoczenia nadmiernego wzrostu temperatury silnika. Ale to samo - lepiej - można osiągnąć lejąc uznane uszlachetniacze.

Syntetyki o lepkości 5W/40 lub 5W/50, to jest dość dobry kompromis.

0W/40 można spróbować jeżeli stan silnika nie budzi najmniejszych zastrzeżeń. Jest wskazany, gdy samochód jeździ na krótkich odcinkach.

Przy czym doradzam szczegółowe sprawdzenie parametrów oleju przed zakupem na stronce, którą mamy w przydatnych linkach.

Bo np. Mobil 1 0W/40 zachowuje gęstość zbliżoną do typowych syntetyków klasy 5W/40, mając jednak temperaturę płynięcia -54 st. C, czyli o 10-15 stopni niższą.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).