Skocz do zawartości

Jak wymienic olej w skrzyni biegow?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jak w temacie. Mam E36 320i sedan i chcialbym samemu wymienic olej ale nie wiem jak tego dokonac. No i jaki olej jest polecany i ile by kosztowal lub ile by mnie wyniosla wymiana u mechanika? Dzieki za pomoc.
Opublikowano

Nic prostrzego.

Potrzebny będzie podnośnik lub kanał (pojazd powinien stać równo w poziomie)

Następnie odkręcamy korek spustu oleju ze skrzyni biegów, lecz przed tą operacją należy się upewnić czy jesteśmy w stanie odkręcić korek wlewu oleju.

Po spuszczeniu oleju zakręcamy korek spustu po czym wlewamy nowy olej przez wcześniej odkręcony korek wlewu.

Co do typu oleju info na nalepce obok korka wlewu oleju.

W wiekszości skrzyń biegów(jak też w moim aucie) stosowany jest ATF, ja zastosowałem produkt ELF-a ELFMATIC G3

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
No dobra ale gdzie sie dokladnie znajduje ten korek wlewu? Nigdy nie zmienialem oleju w skrzyni wiec jedynie domyslam sie ze jest on w poblizu jej i aby sie tam dostac co dokladnie trzeba zrobic? Wiem ze to jest smieszne ale ja nigdy nie milaem z tym do czynienia i chcialbym zmienic olej bo slyszalem ostatnio od znajomego ze gosciu wyjechal nowa SCANIA z salonu i po 340km zatarl skrzynie bo nie bylo w niej nawet kropli oleju. Nie wiem ile jest u mnie tego oleju i dlatego stad mam te pytania.