Skocz do zawartości

Wolne obroty na zimnym silniku - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
gdy go odpale pracuje 5 sekund ok a po tych 5 sekundach zaczynaja falowac obroty, zafaluja z 5 razy i juz jest dobrze. oczywiscie przy odpaleniu na zimnym silniku. bywa i tak ze jak jade i hamuje silnikiem i gdy wcisne sprzeglo to obroty spadaja mi prawie do zera aby je odrazu odzyskac. gdy sie nagrzeje juz jest wszystko ok. zaznaczam ze to wszystko dzieje sie na zimnym silniku.
Opublikowano
Moga byc powazne klopty. 3.5 l powinien miec lepsze obroty niz szwajcarski zegarek. W małych silnikach to do zaakceptowania choc u mnie wszystko dziala jak igiełka. Tak czy inaczej czeka Cie mechanik - sam raczej nie grzeb no chyba ze sie znasz.
http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
Też mi się wydaje, że to będzie przepływka. Nie ma co się od razu przejmować jakimiś poważnymi remontami. I śmiało sam podmień jeżeli masz taki przepływomierz pod ręką i zobacz czy będzie różnica. Możesz też oczywiście przeczyścić krokówkę i posprawdzać szczelność dolotu. Problem z przepływką jest taki, że jej awaria bardzo często nie wychodzi na badaniach komputerowych. Pozdrawiam i powodzenia.
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano

dzis bylem na kompie i stwierdzili spece ze pierwsze co trzeba zrobic to wyregulowac jakies luzy zaworowe. poniewaz wyszlo mu ze mam jakies ppm-y za wysokie czy cos takiego, wychodzi ok 600 a ta wartosc dla fury bez kata to powinna miec ponad 200. wiec od tego zaczna. bo nie ma sensu nic grzebac zanim sie zaworow nie wyreguluje. a wiec w czwartek cisne do nich rano i w ten sam dzien odbieram to dam tu cynki. jesli ktos bedzie mial podobnie jak ja to juz bedzie mniej wiecej wiedzial o co chodzi.

pozdro.

Opublikowano
Podobny objaw daje uszkodzony czujnik temperatury płynu w silniku, a on informuje kompa o tym czy dać ssanie i ile.Są dwa czujniki jeden od wskażnika drugi właśnie od kompa.Może to właśnie go boli.

W124 260E

W201 200E ex.

W126 260SE

W115 240D (250 M123) ex.

BMW 730i E32 ex.