Skocz do zawartości

Zawór powietrza dodatkowego - I need help!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj

Nr 10 to silnik krokowy, a 11 to Zawór powietrza pomocniczego dostarcza dodatkową ilość powietrza do układu wlotowego, co zwiększa ilość obr/min silnika podczas rozruchu zimnego silnika. Zawór ten składa się z elektrycznie ogrzewanej taśmy bimetalicznej, która zamyka obejściowy przepływ powietrza w miarę wzrostu temperatury. Jedno i drugie ma istotny wpływ na pracę silnika

Opublikowano

Dzięki Kompresso!

Problemem moim jest to, że według mnie te "rzeczy" chyba nie wysepują łącznie? A może się mylę?

Chciałbym się upewnić jakiej części mam szukać.

Szczerze się zdziwiłem, że w M10 jest silnik krokowy. Do zasilenia tego "czegoś" dochodzą tylko dwa przewody! Zatem nie ma trzeciego przewodu (jak w innych krokowcach). A w dodatku realoem nie podaje numeru tej części, więc nawet nie wiem o co pytać w ASO ewentualnie.

Opublikowano
Być może się mylę ale w silniku M10B18 niema silnika krokowego jest za to wtryskiwacz rozruchu zimnego silnika sterowany jest przez przełącznik termiczny dodaje on dodatkową ilość paliwa podczas rozruchu zimnego silnika. Wraz ze wzrostem temperatury silnika skraca się czas wtryskiwanego przez niego paliwa. Ta kostka z dwoma przewodami ma kolor niebieski ?
Opublikowano

Heja!

Kostka kostką (ta niebieska) - jest ok, wtryskiwacz jest i działa, bo bym nie odpalił. Wtryskiwacz rozruchowy - też jest ok. Chodzi dokładnie o tę (chyba czarną część nr 10). Bo nie mam mocowania do tego zaworu z "grzybkiem". Rurki też idą tak, jak na zdjęciu, które zamieściłem. Sam już nie wiem po prostu jaką ja mam wersję.

Jedno jest pewne - gazownik poszedł na łatwiznę z tym zaworkiem.

A do tego nr 10 idzie wtyczka z dwoma okrągłymi złączkami typu żeńskiego. Jak przekręcę kluczyk, to jest tam zasilanie, jak wyłączę to zanika.

Dzięki za info i proszę o dalsze rady!

Aha i sorki za przekręcenie nicka! Teraz już będę pamiętał! :wink:

Opublikowano

Hehe!

Dzisiaj dzwoniłem do ASO na Czerniakowską. Krzykneli 1118 zł!

słownie: jeden tysiąc sto osiemnaście złotych polskich!

Ło matko!

Ale udało mi się ustalić, że taka sama część (zawór) jest do e30 325e! To już jest coś! Zaczynam poszukiwania! Jak ktoś ma to proszę o kontakt!

Pozdrawiam i dzięki! Jaka cena! :duh: