Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam pewien problem z płynem chłodniczym. BMW 316i 94r. Ostatnio zauwazylem ze zostawiam plamy na chodniku. Któregos dnia (silnik zimny) zagladam pod samochód a tam na chlodnicy od dołu na samym rogu (na takiej jakby blaszce) wisi kropelka od płynu. Na rozgrzanym silniku jest chyba wszystko ok bo wydaje mi sie ze ten wyciek jest bardzo mały, dosłownie malutkie krople skapuja raz na jakis czas ze podczas jazdy to szybko paruje. Byłem 2 razy u mechanika i stwierdzil ze zadnego wycieku nie ma bo co do niego przyjade to jest suchutko. Dojade do domu, rano wstaje a pod samochodem pare plamek. Chciałbym (w koncu) dojsc co jest nie tak i udowodnic temu mechanikowi ze cos jest nie halo i oczywiscie zeby autko bylo sprawne. Dodam jeszcze ze co zagladam do zbiorniczka zeby zobaczyc stan plynu to jest na samym dnie. Jak narazie temperatura nie skacze, ale boje sie ze moze w koncu skoczyc bo zauwazylem ze silnik szybcej sie nagrzewa. Nizej podaje linka dla dokładnego zobrazowania problemu:

http://www.sendspace.com/file/99mmjf

Co moze byc przyczyna takiego wycieku? i w ogole o co tu moze chodzic? Moze ktos zetknal sie z takim problemem? Jak bedzie trzeba to zrobie zdjecie samochodu od dolu.

Licze na Wasza pomoc!

Pozdrawiam!

Opublikowano

Jak chłodnica cieknie to należy ją zakleić/zalutować/zaspawać w najgorszym wypadku wymienić, niektórzy dodają do płynu różne uszczelniacze, ale to już wolny wybór stosującego. Jeżeli płynu ubywa dużo w krótkim czasie to według mnie powinieneś wyciągnąć chłodnicę, wtedy miejsce, w którym "puszcza" powinno być dobrze widoczne, płyn chłodniczy pozostawia specyficzne ślady w miejscu wycieku - jak go znajdziesz zrobisz to co napisałem na początku :mrgreen: .

Tytułuj odpowiednio tematy, przecież nie jesteś na forum od wczoraj.

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł