Skocz do zawartości

Piły problem - BMW E90 n46 popychacz hydrauliczny w komorze silnika-wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem, dzisiaj przy zmianie valvetronic zauważyłem że pod mocowaniem valvetronika pod wałkiem w komorze z zaworami wydechowymi leżał popychacz hydrauliczny i kowadełko. Pytanie czy da radę jakoś to zamontować spowrotem i jak to mogło wypaść samo, bo wydaje mi się że nie możliwe. 40 tys km temu poprzedni właściciel robił remont silnika góry i może nie założył dobrze i wypadło? Bo samo to chyba nie ma szans na to żeby wypadło. Nic nie jest uszkodzone, szklanka i kowadełko całe. Podpowiecie jak to zamontować bez wywalania rozrządu bo nie mam blokad ale trochę na mechanice się znam i drugie pytanie czy możliwe jest że samo wyleciało ew co sprawdzić.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Samo oczywiście nie wypada, jak zle sie złoży to wypadnie. Czy idzie założyć, będzie mega ciężko ta sprężynę naprezyc aby konik wcisnąć ale próbuj...

Opublikowano
  • Autor

No kurczę najgorzej że to jest pod tym mocowaniem valvetronic. Nie ma za bardzo miejsca. A nie wiesz od czego jest ta śruba na imbus w tym mocowaniu valvetronic w tej podporze?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No niestety, przeważnie tam wypada jak sie sklada wszystko, wynika to z ułożenia walka vvt przy zerowym ustawieniu rozrządu. Sroba na imbus to tylko zaślepka. Nic nie da jej odkrecenie. Vvt to jeden odlew.

Opublikowano
  • Autor

A czy ten popychacz, szklanka powinna mieć jakiś oring na sobie? Bo jest „goła”

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeśli piszesz o popychaczu, tym okrągłym co wchodzi w głowice, jest w całości metalowy. Wpisz w Google, hydropopychacz bmw.

Opublikowano
  • Autor

Ok. Dzięki.

Tylko zastanawiam się jak to włożyć najprościej żeby nie popsuć gorzej i dlaczego to wypadło. Wydaje mi się że samo z siebie to raczej nie ma możliwości, chyba że tak jak pisałem wcześniej to przy remoncie silnika wyłożyło się. Ale to było 40 tyś km temu