Skocz do zawartości

[F11] Poszukiwanie specjalisty do kalibracji ACC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam BMW F11 535d z aktywnym tenpomatem. Kupiłem auto w czerwcu i wszystko działało bez problemu. Niedawno w całkowicie normalnych warunkach jazdy, wyskoczył mi błąd o awarii ostrzeżenia przed kolizją. Sprawdziłem czy zaskoczy tempomat, poleciał błąd. Podpiąłem ISTA i spróbowałem odczytać jak najwięcej danych. Błędy które mam, to:

482136 Czujnik ACC rozregulowany

4827BF Złącze ACC

Radar komunikuje się i pokazuje wartość korekt:

Korekta pionowa 2.68 stopnia

Korekta pozioma -1.09 stopnia

Błędy pozwalają na skasowanie, jednak pojawiają się od razu po ponownym włączeniu zapłonu będąc wtedy jedynym wystąpieniem w rejestrze.

Byłem u mechanika rzekomo obeznanego w BMW i stwierdził, że wiązka jest ok, piny i kość są ok, radar na jego diagnoskopie również pokazuje korekty i się komunikuje. Twierdzi on jednak, że w tym aucie radar kalibruje się tak, że uruchamia się procedurę i zaczyna jechać autem. Rzekomo podczas jazdy dokonuje się kalibracja. Próbował to robić ze swojego kompa (bez ISTA) i nie chciało mu to wystartować. Z pomocą ISTA i AI nabrałem jednak podejrzeć że bredzi, bo procedura BMW zakłada zastosowanie lustra do kalibracji, więc pewnie dlatego nie mógł wystartować takiego procesu.

Sam uchwyt nie wygląda na uszkodzony, choć musiałbym przyłożyć poziomicę żeby mieć pewność czy stoi idealnie pionowo.

Podsumowując, szukam w Warszawie i okolicach kogoś kto naprawdę zna się na tych radarach i ma takie lustro, którym kalibruje się ten typ radaru.

Nie wiem czy to może mieć tak istotne znaczenie, ale kratka przed zderzakiem jest słaba. Ma pokrzywione zaczepy i nie leży ładnie w zderzaku. Spróbuję dzisiaj skasować błędy na zdjętej kratce żeby może nie wprowadzała dodatkowego zamieszania przy starcie radaru. Mam nową oryginalną kratkę na zmianę, ale myślałem o założeni jej dopiero po kalibracji, bo te zaczepy wyglądają na jednorazowe...