Skocz do zawartości

BMW F13 650iX - "Napęd jedź wolno."

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę o pomoc w diagnostyce. Mam ISTA+. Parę lat temu miałem komunikat "napęd jedź wolno" objawiało się to tym, że auto gasło i nie chciało zapalić ponownie. Po kilku, kilkunastu minutach auto odpalało i można było jechać dalej. W nieautoryzowanym serwisie BMW stwierdzili, ze do wymiany jest jedna z pomp wysokiego ciśnienia. Wymienili tą po stronie kierowcy. Problem zniknął. Ostatnio wracałem autem z krótkiego urlopu. Przez około pół godziny jechałem z prędkością 180-200km/h i ponad. Po pewnym czasie pojawił się znowu ten komunikat i auto zgasło. "Doczłapałem" się na pobocze. Maska w górę bo było strasznie gorąco. Po kilkunastu minutach auto odpaliło i udało mi się przejechać jakieś 10km. Znowu zgasło. Ponieważ znajomy zasugerował aby autem nie jeździć bo w przypadku zatarcia pompy paliwa opiłki mogłyby się dostać do układu paliwowego zadzwoniłem po lawetę. Po około pół godziny oczekiwania auto o własnych siłach wjechało na lawetę i po dalszych dwóch godzinach zjechało z lawety po domem. Po kilku dniach przejechałem autem ze 100m do garażu i podłączyłem ISTE. Sypnęło kilkunastoma błędami. Na tą chwilę udało mi się ustalić (przy pomocy opinii znajomego): pompy wysokiego ciśnienia podają na wolnych obrotach wartości ciśnienia takie jak wartości fabryczne, czy jak to się tam nazywa. Jeśli chodzi o pompę paliwa w zbiorniku to ponoć jeśli byłaby uszkodzona to w ogóle nie podawała by paliwa. Czy ktoś może mi pomóc w diagnozie usterki?

20260805_200818519.JPG

20260805_200846709.JPG

20260805_200901345.JPG

Edytowane przez Tequila

Stop hybrid go V8.