Skocz do zawartości

Programowanie TCB w Mini Cooper s

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie dotyczące programowania modułu TCB w Mini Cooper S

Samochód sprowadzony ze stanów ma wymieniony TCB gdyż ten z US nie logował się do sieci i drenował akumulator, po wymianie na wersje EU 5A04A04 drenaż zniknął ale nie działa SOS (powiadomienie na KOMBI) oraz nie działa GPS (nie łapie fixa - samochód przemieszcza się po mapie ale lokalizacja jest daleko od rzeczywistej). Rocznik 2022.

Czy to możliwe, co się da a czego nie da naprawić (z tego co wyczytałem to Mini Connected nie będzie działać)
Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję

Opublikowano
  • Moderatorzy

Nie zadziała, antenę GPS podłącz bezpośrednio do nawi, może być z Allegro. SOS wyłącz programowo.

Ewentualnie udaj się do kogoś kto ogrania temat, sprawdzi i może coś poradzi. W sumie 2022 powinie działać również w PL.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

@Kruk Byłem u mechanika i zaprogramował mi to TCB, wczytało wszystkie kody, SOS zniknęło jak i błędy związane z niezakodowanym TCB w BimmerLink. Faktycznie GPS nadal nie łapie (w Bimmer Link jedyny error jaki pozostał to właśnie B7F89C No GPS reception in the last 40 kilometers). Po wejsciu do menu serwisowego mam info No GPS Available z iloscią satelitów 0, podeślę zdjęcie. W sumie też tak słyszałem że 2022 powinien działać w EU ale powodował rozładowywanie się akumulatora a przy skanowaniu dostawałem błędy związane z tym że 30F nie zasypiało, po wymontowaniu TCB wszystko zaczęło działać poprawnie i auto przestało się rozładowywać. Polecasz antene GPS wpiąć bezpośrednio do HU i olać sprawę z GPS z anteny na dachu czy mogę kupić jakąś przedłużkę do kabla anteny GPS z dachu i mogę wpiąć tą z dachu bezpośrednio do HU?

1.webp

4.webp

3.webp

2.webp

Edytowane przez soflesone