Skocz do zawartości

Swap napędu w 320Ci 2002

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chce zeswapowac napęd z bmw które oryginalnie miało silnik 2.2 170km, teraz mam 3.0 ale osprzęt został z 2.2. Jak to zrobić dobrze ale i fajnie się zmieścić w kosztach. Czytałem że z 328i dobrze swapować bo z 330 nie wejdą w piastę? Chciałbym odrazu wymienić skrzynie na zf z 328 aby kupić wszystko z jednego auta kompletny swap, czy ma to sens? Aktualnie dyfer za krótki a w skrzyni wypada 3 bieg czasami. Czy ma to sens i jak by to wyszło cenowo.

Opublikowano

Kolektor ssący z disą i przepustnicą, ECU - pasowałoby mieć z 3.0, naczej tracisz sporo mocy. Hamulce też jednak zdrowo jest wymienić na te z 3.0 - chyba że chcesz autem jeździć jak emeryt ;) Dobrze jest przemyśleć od razu kwestię dyfra i półosi.

Konkretny swap jest niespecjalnie tani, ale dobrze zrobiony otwiera trochę możliwości później ( np. jakieś turbo czy kompresor ). Tyle że żeby się nim nacieszyć, warto przypilnować podstawowych spraw.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, yeti19 napisał(a):

Kolektor ssący z disą i przepustnicą, ECU - pasowałoby mieć z 3.0, naczej tracisz sporo mocy. Hamulce też jednak zdrowo jest wymienić na te z 3.0 - chyba że chcesz autem jeździć jak emeryt ;) Dobrze jest przemyśleć od razu kwestię dyfra i półosi.

Konkretny swap jest niespecjalnie tani, ale dobrze zrobiony otwiera trochę możliwości później ( np. jakieś turbo czy kompresor ). Tyle że żeby się nim nacieszyć, warto przypilnować podstawowych spraw.

Jest silnik swap caly 3.0, taki kupilem. Dise wymienialem na nową wiec jest napewno nowa do 330, przepustnica no raczej tez, chyba nikt nie swapowal silnika i zostawial przepustnice i sterownik z 2,2

Opublikowano

A to widocznie žle coś zrozumiałem, bo pisałeś że silnik jest 3.0 ale osprzęt został z 2.2... sorki :) Co zaś do tego, czy ktoś przekłada silnik bez przepustnicy i sterownika.. cóż, jezdzi takie coś w sąsiedztwie 🤣 przy czym ja tam bym tego jazdą jednak nie nazwał.

W każdym razie temat i robota fajna, sam przez to przechodziłem jakiś czas temu. Z początku szukałem firmy która mi to zrobi, aż kolega @kkx5 naprowadził mnie na najprostszą rzecz na świecie - to ten sam silnik w sumie. No i zrobiłem sobie sam.

Co do napędu - jak dla mnie, lepiej jednak przeszczepić graty z 3.0. Będzie mnie kombinowania przy montażu i naprawach. Za kompletną belkę z hamulcami zapłaciłem jakies 1k zeta, oczywiście potem troche doszło by ją doprowadzić do stanu zadowalającego. Skrzynie chodzą bardzo różnie, trudno powiedzieć na co trafisz. Poszukaj na olx gościa z Miedzianej Góry ( świętokrzyskie), ma masę gratów do e46.

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, yeti19 napisał(a):

A to widocznie žle coś zrozumiałem, bo pisałeś że silnik jest 3.0 ale osprzęt został z 2.2... sorki :) Co zaś do tego, czy ktoś przekłada silnik bez przepustnicy i sterownika.. cóż, jezdzi takie coś w sąsiedztwie 🤣 przy czym ja tam bym tego jazdą jednak nie nazwał.

W każdym razie temat i robota fajna, sam przez to przechodziłem jakiś czas temu. Z początku szukałem firmy która mi to zrobi, aż kolega @kkx5 naprowadził mnie na najprostszą rzecz na świecie - to ten sam silnik w sumie. No i zrobiłem sobie sam.

No osprzet w sensie chodzilo mi o hamulce naped dyfer wal itp. naped z 328 przypasuje plug and play ? Chce skompletowac graty, wlozyc i jezdzic jak bog przykazal zeby rwala asfalt. Bo jak narazie slabo sie jezdzi na dyfrze 3.38. Czy to prawda ze przy swapie polosi z 320 na 330 trzeba zmieniac zwrotnice bo nie przypasuje?

Opublikowano

No 3.38 ma za wysokie przełożenie do 3.0. Fakt, że jest bardziej zrywny, ale ekonomia żadna. U siebie po paru przymiarkach zostawiłem 2.93 ze szperą 40%. Dużo cichszy i lepiej sie w trasie zachowuje.

Tak, zwrotnice trzeba zmienić na te z 3.0 - nie podejdzie ręczny inaczej - w sumie z diesla są te same. I jak już bedziesz miał, od razu wymień tuleje. No i dobrze jest grube półosie założyć;)

Edytowane przez yeti19