Skocz do zawartości

Problem z napędem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem, podejrzewam z napędem xDrive, przy skręcaniu w momencie parkowania bądź powolnego skręcania blokują się koła oraz auto wpada w wibracje, wymieniłem już olej w skrzyni rozdzielczej czujnik ABS oraz sprawdziłem zbieżność i nic nie pomogło, wydaje mi się że skrzynia rozdzielcza jest do wymiany , czy macie jakieś sprawdzone firmy do regeneracji tej skrzyni bądź kupna takiej

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Xdrive nie ma mozliwosci blokowania kol. Od tego jest dsc. To jest bardzo stary system, nie ma kontrolek na desce, przechodzi kalibracje, problem nie jest w reduktorze.

Opublikowano
  • Autor

To w czym może być problem ? Sterownik ?

Opublikowano
14 godzin temu, Kacper7 napisał(a):

Witam mam problem, podejrzewam z napędem xDrive, przy skręcaniu w momencie parkowania bądź powolnego skręcania blokują się koła oraz auto wpada w wibracje, wymieniłem już olej w skrzyni rozdzielczej czujnik ABS oraz sprawdziłem zbieżność i nic nie pomogło, wydaje mi się że skrzynia rozdzielcza jest do wymiany , czy macie jakieś sprawdzone firmy do regeneracji tej skrzyni bądź kupna takiej

Wymieniłeś olej w VTG. A przeprowadziłeś kalibrację? Skąd sterownik VTG ma wiedzieć, że wymieniłeś olej?

Zacznij od komputerowej kalibracji (fajnie robi się to np. w World of Wurth). Po prawidłwoym skalibrowaniu wszytskie wartości mają wynosić zero. Jeli nie uda sie skalibrowac, możesz sprawdzić stan zębatki aktuatora VTG, a kiedy go zdejmiesz sprawdź, jak obraca się oś w VTG, na której osadzony jest aktuator. Powinno dać się ją obrócić o ok. 90 stopni z wyczuwalnym, narastającym oporem. Jeśli ta oś obraca się dowolnie i luźno, możesz już zamawiać regenerowany VTG - dobrze ropbią to w Czestochowie, koszt sprzed 2 lat 3600 zł przy oddaniu starego VTG (kaucja była chyba 1000 zł).

Jeśli oś obraca sie o te 90 stopni, sprawdź stan zębatki aktuatora. Jeśli zjechana, na sztuke obróć ją o 180 stopni, zmontuj i ponów kalibrację.

PS: czy diagnostyka komputerowa nie odnotowuje błędów czujnika skrętu?

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Deebe, nie pisz glupot.

Opublikowano
20 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Deebe, nie pisz glupot.

To popraw moje głupoty. Dziwnym trafem jak rozleciał mi się VTG to na skręconych kołach tak spinał się napęd, że koła zachowywały sie jak zablokowane, a buda prawie dęba stawała. DSC przeciez można zdezaktywować przyciskiem na konsoli, gdyby on był przyczyną to koła w BMW Kacpra7 powinny się odblokować?

Edytowane przez deebee

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sluchaj, siedze w tym od 16tu lat.

1. Kalibracji nie ma potrzeby robienia, robi sie sama.

2. Cala reszta wypowiedzi jest bledna poniewaz autor nie ma bledow na desce. Przy wylatanym reduktorze by byly, tak samo wypowiedz odnosnie zebatki, wytarta-bledy.

3. Jesli nie jest wpakowany jakis chinski zamiennik zebatki badz calego silnika, reduktor nie ma prawa sie blokowac.

4. Przyciskiem dsc off w zadnym bmw nie dezaktywujesz calkowicie dsc.

Opublikowano
1 godzinę temu, kkx5 napisał(a):

Sluchaj, siedze w tym od 16tu lat.

1. Kalibracji nie ma potrzeby robienia, robi sie sama.

2. Cala reszta wypowiedzi jest bledna poniewaz autor nie ma bledow na desce. Przy wylatanym reduktorze by byly, tak samo wypowiedz odnosnie zebatki, wytarta-bledy.

3. Jesli nie jest wpakowany jakis chinski zamiennik zebatki badz calego silnika, reduktor nie ma prawa sie blokowac.

4. Przyciskiem dsc off w zadnym bmw nie dezaktywujesz calkowicie dsc.

Sęk w tym, że w całym wątku nigdzie nie napisano jasno, czy kontrolki się świecą, czy nie. Dlatego pisałem o kwestiach z VTG.

U mnie wszystko w VTG było oryginalne, a jak szlag go trafił (ośka od nastawnika latała luźno w kółko), to przy wolnej jeździe ze skręconymi kołami spinało napęd, aż auto dęba stawało. Oczywiście 3 kontrolki się świeciły. Zębatka zero uszkodzeń.

Pytanie do specjalisty: skoro kalibracja robi się sama, po co programy diagnostyczne mają taką funkcję, i to w 3 opcjach (wymiana oleju, wymiana nastawnika, wymiana całego VTG)?

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak miales kontrolki i latal frez to nie mogles miec blokowania kol. Cos mieszasz, takie cos sie dzieje jak masz uszkodzone cos z systemem dsc, koronki, czujnik skretu itp. Kalibracja, w tych autach jest robiona automatycznie, za kazdym razem jak wylaczasz zaplon. Po co jest w programach, no po to abys mogl zmienic rezystor, jesli algorytm obliczy ze olej masz do wymiany, abys mogl skasowac. Po wymianie reduktora, silniczka czy cokolwiek chcesz, kalibracja zrobi sie sama, bez uzycia programu.

Opublikowano
  • Autor

W moim przypadku żadne kontrolki się nie świecą