Skocz do zawartości

N47D 325D Silnik - diagnoza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem "szczęśliwym" posiadaczem samochodu marki BMW model 325D od 5 lat. Auto: BMW 325d F31, 2014 r., automat, silnik N47.

Najpierw w samochodzie wystąpił problem z wyciekiem oleju. Zostala wymieniona pokrywa zaworów z godnie z FV. Następnie, około 15 km po naprawie silnik zaczął bardzo głośno pracować, nierówno chodzić i stracił moc. Nie było wyraźnej wcześniejszej zapowiedzi tak poważnej awarii. W toku dalszych oględzin pojawiła się informacja o utracie kompresji na 1 cylindrze. Warsztat stwierdził urwanie klapki zawirowań w kolektorze dolotowym.

Samochód został przyjęty z powodu: „dziwne dźwięki spod maski, zła praca silnika”. Zakres przewidzianych prac obejmował przede wszystkim regenerację głowicy, demontaż i montaż głowicy silnika, wymianę świec żarowych, kompletną wymianę rozrządu, czyszczenie układu smarowania, demontaż i montaż miski olejowej, wymianę pompy wody, diagnostykę pracy silnika, rozłączenie i połączenie silnika ze skrzynią biegów oraz komputerową diagnostykę KTS.

Zgodnie z tym kosztorysem przewidziano również wymianę lub użycie następujących części i materiałów: olej silnikowy Castrol Magnatec Professional A5 5W30, filtr oleju, płyn chłodniczy, napinacz łańcucha, zestaw łańcucha rozrządu, pompa wody, pasek Micro-V, świece żarowe, podkładki i oringi wtryskiwaczy, zestaw montażowy turbosprężarki, popychacze zaworów, dźwignie popychaczy, komplet śrub głowicy, uszczelka głowicy, zestaw uszczelek pokrywy zaworów, uszczelki termostatu, kolektora ssącego, wydechu i zaworu EGR, a także dwa czujniki ciśnienia spalin.

Po odebraniu samochodu autem przejechałem około 200km i doszło do kolejnego uszkodzenia teraz prawdopodobnie dołu silnika……. Proszę o pomoc warsztat "nie pomaga".

faktura_zamazana_v3.jpg

kosztorys_final.pdf

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, daj znać jak się rozwinęła systuacja. Zdziwiony jestem, że temat został bez odpowiedzi.

Aż serce się kroi jak się patrzy na te wideo.

Patrząc na tą historię, mam dziwne wrażenie, że oddałeś auto do partaczy.

1. Co to za olej na fakturze FORD CASTROL? Przecież on nie ma specyfikacji BMW.

2. komputerową diagnostykę KTS - w życiu bym nie dał auta na remot silnika do mechanika, który nie ma dedykowanego interfejsu do BMW.

Według opisu wymienili Ci pompę wody i uszczelki termostatu a co z samym termostatem?

Szkoda, że pozostałe pozycje zamazałeś.

Sorry ale zaczęło się od wycieku a po ich naprawach i grubych remontach silnik na śmietnik. Tu jest Ci potrzebny ogarnięty rzeczoznawca od BMW i dobra papuga i świadomość braku auta przez następne 2-3 lata.

Pobrałem ten kosztorys, ciekawe wyceny, wymiana pompy wody praktycznie tyle samo kosztuje co wymiana rozrzadu i rozlaczenie silnika i skrzyni, ale to akurat temat poboczny.

Czyszczenie układu smarowania 0.8 rbg, hahaha, dobry żart. Ciekawe na czym te czyszczenie układu smarowania polegało, gdzie demontaż podstawy filtra z filtrem oleju, cyrk na kółkach ta wycena, ale to i tak temat poboczny.

Następnie, około 15 km po naprawie silnik zaczął bardzo głośno pracować, nierówno chodzić i stracił moc.

W tym momencie już powinieneś szukać prawnika, rzeczoznawcy i zabezpieczać dowody.

Daj znać jak sytuacja i pochwal się gdzie tacy specjaliści pracują, żeby szerokim kołem omijać. Za samo podanie nazwy warsztatu nikt Ci nic nie zrobi dopóki publicznie nikogo nie oskarżasz.

Edytowane przez vitruve