Skocz do zawartości

BMW e92 problem ze skrzynia 6hp21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pacjent BMW e92 330d 2008r skrzynia 6hp21 330k przebiegu. Od pewnego czasu obroty zaczęły falować przy stałej prędkości więc postanowiłem oddać konwerter do regeneracji. Przy okazji zdjęcia skrzyni postanowiłem ogarnąć mechatronike. Wymienione zostały 7 tłoczków i płyta separacyjna w mechatronice. Ponadto skrzynia dostała nowe uszczelki tzw okular i 4 podłużne uszczelki. Nowa miska olejowa wraz z śrubami. Przed złożeniem nalane 1.5l oleju do konwertera, mechatronika i miska dokręcone według schematu i według momentu dokręcania śrub. Pierwsze odpalenie, przy 40 stopniach kontrola poziomu oleju i dolanie do odpowiedniego poziomu tak aby delikatnie sie sączył. Następnie przerzucenie P R N i D i tak na każdym biegu z 5 sekund. Następnie skasowana adaptacji skrzyni no i pierwsza jazda testowa. Jedynka dwójka trójka skrzynia dobrze zmienia biegi, wydaje mi sie nawet ze lepiej jak bylo to wcześniej. Problem zaczyna gdy chce przerzucić z 3 na 4. Jest szarpnięcie a wręcz kopnięcie co widać na filmie. Po chwili wyskakuje błąd skrzyni 4f89. Błąd wyskakuje również przy wrzuceniu wstecznego i to praktycznie odrazu. W momencie kasowania błędu skrzyni slychac takie delikatne szarpnięcie. Do koszy sprzegiel nie zaglądałem, miałem nadzieję ze regeneracja konwertera i mechatroniki wystarcza. Ktoś moze nakieruje i pomoże co to moze być dokladnie? Czytałem ze moze być za to odpowiedzialny kosz E. Czytałem również ze termostat skrzyni otwiera sie dopiero przy 88 stopniach, moze skrzynia jest dalej zapowietrzona w co wątpię. Ktokolwiek jest w stanie mi pomóc ukierunkować? Pozdrawiam.

Opublikowano

Znajdź sobie prosty kawałek drogi i taką porę, żebyś mógł spokojnie przejechać auto na każdym biegu po kolei min 10-15 sekund ( zazwyczaj staram sie by było to od pół minuty ). Najpierw o 1 w górę, potem od 6 w dół, w podobnych odstępach. Oczywiście wstecznego nie pomijając. To pozwala odpowiednio odpowietrzyć skrzynię. Po całej jeździe jeszcze raz skontroluj poziom oleju. Jeśli dolewasz lub było zbyt dużo - wszystko od początku. Jak będzie pasować, musisz rozjeździć skrzynię - minie chwilą zanim dopasuje się do innej rozpreżliwości oleju. Jeśli po ok 1 kkm ( bez wygłupów!) objawy nie ustąpią, trzeba się przyjrzeć, czy mechatronika przeżyła regenerację.

Opublikowano

Po czasie dopiero załapałem, że pytaĺeś o kolejność sprężynek w mechatrze. Koniec końców- złożyłeś sam, czy oddałeś do warsztatu? Może tu jest odpowiedź...