Skocz do zawartości

active steering , spadek napiecia akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam taki problem mianowicie jak byla zima to duzo czesciej sie zdarzalo glownie jak padal snieg lub deszcz to zalaczal sie blad active steering ale i bez owych warunkow atmosferycznych potrafil sie wlaczyc aczkolwiek jak padal mocno deszcz jechalem to i sie potrafil nie zalaczyc.. zalaczenie bledu powodowalo ciezsze prowadzenie kierownicy z tym ze jak przestawalo padac lub po prostu losowo moglem pozniej zgasic samochod odpalic za godzine - znow sie wyswietlil komunikat ale sam gasl po przejechaniu np 5 km - bylem u dwoch gosci od bmw , wg komputera byl blad „93FC SGM-SIM: Zbyt niskie napięcie” i oni mowili ze wlasnie przez ten spadek napiecia mi sie to zalaczalo no i o to mi chodzi co moze byc przyczyna? zmienilem akumulator ze zwyklego kwasiaka na nowy agm hancock 95 zostal on zakodowany - mimo to jakis czas pozniej tez sie active steering zalaczyl i tez przez spadek napiecia.nie sprawdzalem napiec w ukrytym menu gdy byla zima jedynie kilka dni wstecz wiec w spoczynku po nocy pokazywalo 11.9v na zaplonie(bo wtedy ukryte menu wlaczylem czyli z wlaczonym radiem) , przy uruchamianiu bylo 9.9v , podczas jazdy 14.6-15.0.Przez to ze jak padal snieg mi sie zalaczalo to pierwsza mysla bylo ze wilgosc wchodzi na jakas czujke od steering a jak pogoda sie poprawia i nie pada to blad znika z tym ze jak pogoda byla „sucha” to tez potrafil sie pokazac owy blad active steering.We wtorek mam zamiar wymienic regulator napiecia alternatora.Ktos ma jakis pomysl?

bmw e60 2004 automat 218 km 345k nalotu.

Opublikowano
  • Autor

nie moge edytowac wiec dodam jeszcze ,bo w ten „suchy” dzien w ktorym pojawil sie blad chwile wczesniej mylem samochod i jak wysechl to po przejechaniu kilku metrow blad zniknal, odkad nie ma sniegu ani deszczu panuje suchota problemu nie ma - mnie to wszystko wskazuje ze wilgoc powoduje spustoszenie activ steeringa czujnik,wiazka,modul afs

zostaje przetestowac i jechac na myjke umyc samochod , wilgoc sie dostaje do sterownika pod nogami pasazera czy bardziej chodzi o nadkole ?