Skocz do zawartości

Wyważanie opon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem BMW G20 330i 2021 rok. RWD. Auto ma niby niewielki przebieg bo niespełna 40 tyś. km. Jest na oponach wielosezonowe Pirelli Cinturato P7, Runflat. 225/45 R18 95 W XL. Chciałem zmienić na letnie bez Runflat. Bo po pierwsze jeżdżę raczej wkoło komina. Po drugie zimy w Szczecinie to już nie pamiętam. A po trzecie no już 5 lat mają, Chociaż bieżnik jest jeszcze ok. No i po czwarte to wydają mi się jakieś twardawe w sensie mało komfortowe. Może jakieś z letnich opon możecie polecić coś między klasą średnią a premium zapewniające w miarę komfort, bezpieczeństwo, w miarę ciche ? Ale najważniejsze pytanie. Jak to jest z tym wyważaniem nowych opon ? Czy jak się wyważa nowe opony to trzeba z felgi usunąć wszystkie stare ciężarki i wyważać od nowa całość ? Czy zacząć wyważanie ze starymi ciężarkami ? I ewentualnie dokładać nowe, usuwać stare ? Bo nie wiem, a nie chciał bym żeby ktoś mi jakąś fuchę odwalał na nowych oponach.

Opublikowano
11 godzin temu, Rych33 napisał(a):

Czy jak się wyważa nowe opony to trzeba z felgi usunąć wszystkie stare ciężarki i wyważać od nowa całość ? Czy zacząć wyważanie ze starymi ciężarkami ? I ewentualnie dokładać nowe, usuwać stare ? Bo nie wiem, a nie chciał bym żeby ktoś mi jakąś fuchę odwalał na nowych oponach.

Fuszere to by odwalił wulkanizator, gdyby wyważał felgi z nowymi oponami bez uprzedniego demontażu starych odważników. Dobry wulkanizator powinien jeszcze usunac klej po starych odwaznikach, a najlepszy wykonać optymalizację, żeby po finalnym wyważeniu tych odważników było jak najmniej.