Skocz do zawartości

BMW 320i e90 - problem z przyspieszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam BMW 320i E90 z silnikiem n46b20. Problem jest taki że mam błąd CC ID 29, mówiący o tym że auto przechodzi w tryb awaryjny. Sęk w tym że auto do 100km/h rozpędza się i chodzi normalnie, a powyżej stówki, ma czasami wahania, rozpędza się ale miga kontrolka od trakcji, albo nie rozpędza się, albo najzwyczajniej na świecie się rozpędza i nic nie świeci. Zastanawiam się czy to nie problem ciśnienia w oponach. Ponieważ gdy zima przyszła, w jednym kole uchodziło mi powietrze, za każdym razem wchodziła woda w rant felgi i zamarzała, a wtedy powietrze uciekało (powodem jest krzywa felga). Noi mój pomysł był odpompować 3bary i problem znikł. Później zima się skończyła i jeszcze błąd CC ID 29 się nie świecił, ale u mnie na wiosce jak jeździłem stówkę po tych dziurach to czasami odcinało tą moc i świeciła się kontrolka od trakcji. Moja pierwsza myśl była taka że auto tak mnie informuje że za szybko jeżdżę po dziurach xd. A teraz od kilku dni zaświecił się dodatkowo błąd CC ID 29. Dziś wyjechałem w trasę i spuściłem powietrze do 2.5bara i chce zobaczyć czy po zgaszeniu się coś poprawi. Ale pytanie brzmi czy dobrze szukam problemu? 

Opublikowano
W dniu 15.03.2026 o 11:12, OneG napisał(a):

Zastanawiam się czy to nie problem ciśnienia w oponach.

Ciśnienie w oponach nie ma nic do usterki związanej z silnikiem.

Noi mój pomysł był odpompować 3bary i problem znikł.

To ile Ty miałes cisnienia w oponach, że spuściłes z nich 3 bary? 🤨

Ale pytanie brzmi czy dobrze szukam problemu? 

Nie bardzo. Szukasz na ślepo, a nic konkretnie. Konkretnie to podepnij chociazby jakikolwiek komputer diagnostyczny i odczytaj błędy. Kod CC-ID jest zbyt ogólny by jakkolwiek zdiagnozowac usterkę.