Skocz do zawartości

Asystent świateł drogowych BMW 1 E82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 🙂 potrzebuję pomocy z podłączeniem lusterka z kamerą FLA (automatyczne długie) w BMW E82 2011.

Kupiłem lusterko fotochrom z kamerą (takie z okrągłą „soczewką” od strony szyby). Mam xenon + czujnik zmierzchu, więc instalacja powinna ogarniać FLA.

Problem jest z podłączeniem tej małej kostki od kamery — wychodzą z niej tylko 2 przewody:
🟢 zielony  
🟠 pomarańczowy (trochę wyblakły)

Z tego co wiem to jest CAN, ale nie jestem pewien gdzie dokładnie najlepiej się wpiąć:
👉 czy wystarczy pod CAN w lampce sufitowej?
👉 które dokładnie kolory w aucie to CAN HIGH / LOW?
👉 czy trzeba jeszcze coś ciągnąć do FRM/CAS?

Jeśli ktoś już montował FLA w E8x/E9x i może podpowiedzieć krok po kroku gdzie się wpiąć i co kodować — będę mega wdzięczny 🙏

Mogę wrzucić zdjęcia wiązki i kostek jeśli trzeba.

Z góry dzięki za pomoc! 🚗

Opublikowano

15 godzin temu, DawidM14 napisał(a):

Problem jest z podłączeniem tej małej kostki od kamery — wychodzą z niej tylko 2 przewody:
🟢 zielony  
🟠 pomarańczowy (trochę wyblakły)

To nie problem. Tak ma być. Kamera działa TYLKO w oparciu o CAN, żadnego zasilania, żadnej masy. 

I dla jasności - nie pomarańczowy, a pomarańczowy z zielonym paskiem. 

15 godzin temu, DawidM14 napisał(a):

Z tego co wiem to jest CAN, ale nie jestem pewien gdzie dokładnie najlepiej się wpiąć:
👉 czy wystarczy pod CAN w lampce sufitowej?
👉 które dokładnie kolory w aucie to CAN HIGH / LOW?
👉 czy trzeba jeszcze coś ciągnąć do FRM/CAS?

1. Tak.

2. Nie musisz miec tej wiedzy. Łączysz kolorami i to wszystko.

3. Nie. 

Pamiętaj skręcić ze sobą przewody od kamery do miejsca wpięcia sie w CAN. Teoretycznie na tak krótkiej odległości nie powinno to zaburzać pracy, ale lepiej to zrobic, niż nie. 

Edytowane przez KucaQ

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak i spawdz czy masz zakodowane. Po właczeniu świateł i pchnieci wajcha od świateł na liczniku powinno być A w kółeczku.I sprawdzisz tylko w nocy czy dzIąła

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie ma co rozkminiać tenatu od niwa, bo jest już rozpykany lata gemu. Wszystko tu jest wyjaśnione

https://www.babybmw.net/threads/e8x-high-beam-assist-fla-5ac-retrofit-guide.104811/?nested_view=1

Ikonki od aitomatycznych dlugich na liczniku moze brakować, ze względu na za stary firmware. Trzeba zrobić wtedy uodate kombi. Polecam wymianę licznika od razu na HIGH. Dużo przyjemniejszy. I ikonka nie psuje wyglądu ekranu. W wersli LOW nie ma na nią miejsca.

Jeżeli dokladasz di zwykłuch żarówek to w linku masz całe kodowanie. Opisałem tam co i jak.

Test oczywiście przepriwadzisz w dzień używając np INPY.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.