Skocz do zawartości

Wymiana klocków hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich 

Mam problem ,na desce wyskoczył komunikat o potrzebie wymiany klocków tyl, więc do roboty, klocki wymienione,  czujnik oczywiście też, wszystko kupione w ASO , no I tu zaczyna się mój kłopot, bo w menu nie mogę zrobić inspekcji klocków,  nie ma takiej pozycji , pokazuję  olej, plyn hamulcowy , itd brak pozycji hamulce przód i tyl,  pytanie czy to tylko przez OBD można skasować?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To jest info z wujka G.

f44 kasowanie inspekcji klocków hamulcowych

Kasowanie inspekcji klocków hamulcowych w BMW F44 (seria 2 Gran Coupé) wykonuje się przez ukryte menu serwisowe. Upewnij sięże nowe czujniki są zamontowane, włącz zapłon (bez silnika), poczekaj na zgaśnięcie komunikatów, przytrzymaj przycisk licznika kilometrów (BC/reset), wybierz klocki i zatwierdź reset "Reset?", przytrzymując przycisk ponownie.

Krok po kroku:

Montaż: Przed kasowaniem upewnij sięże czujniki zużycia klocków (przód lub tył) zostały wymienione na nowe, w przeciwnym razie reset nie zadziała.

Zapłon: Włącz zapłon (wciśnij przycisk Start/Stop 3 razy szybko bez pedału hamulca), silnik nie może pracować.

Menu Serwisowe: Wciśnij i przytrzymaj przycisk resetowania licznika kilometrów (po lewej stronie zegarów) przez około 5-10 sekund, aż pojawi się menu serwisowe.

Wybór: Krótkimi naciśnięciami tego samego przycisku przejdź do pozycji "Przód" lub "Tył" (klocki hamulcowe).

Reset: Przytrzymaj przycisk ponownie, aż pojawi się napis „Reset?”.

Zatwierdzenie: Ponownie wciśnij i przytrzymaj przycisk, aż pojawi się pasek postępu ("Resetowanie").

Zakończenie: Po zakończeniu komunikat zmieni się na "OK". Wyłącz i włącz zapłon, aby sprawdzić, czy błąd zniknął. 

Jeśli resetowanie kończy się niepowodzeniem, sprawdź, czy czujnik został poprawnie zamontowany lub czy nie jest uszkodzony. 

Opublikowano
  • Autor

witam 

wszystko by się zgadzała , tylko jest jeden problem 

w menu serwisowym nie ma pozycji klocków hamulcowych ( jest olej , płyn hamulcowy , przegląd serwisowy ) 

Pozycja klocki hamulcowe znikła z  menu serwisowym po zaktualizowaniu softu.

Rok temu  jak wymieniał klocki z przodu to nie było takiego problemu , wszystko można było wykonać dokładnie tak jak opisałeś , teraz tylko podłączenie pod kompa

Znajomy ogarnął mi to za pomocą programu ISTA 

Pozdro