Skocz do zawartości

BMW E60 535D 286km nierówna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dłuższego czasu borykam się z problemem nierównej pracy silnika. Otóż silnik na zimno odpala normalnie nawet w te mrozy co były -15/20 pali na dotyk zimny czy ciepły, przez pierwszą minutę-dwie chodzi równo  po czym zaczyna się falowanie obrotów czuć drgania, słychać nierówną prace wskazówka na obrotomierzu też faluje po chwili się trochę uspokaja nie czuć tego w środku ale słychać że nie chodzi tak jak powinien. Podczas jazdy jest podobnie póki się nie zagrzeje momentami falują obroty, skaczą o 50-100 jakby ktoś dodawał gazu i ujmował póki nie załapie jakoś 60 stopni potem problem falowania nie występuje, najbardziej jest to wyczuwalne w okolicach 1100-1400 obrotów 4-5 bieg, gdy zacznie się falowanie zgaszenie i odpalenie auta nic nie daje. Błędów brak, korekty na wtryskach sprawdzane komputerem wahania od -0.2 do +0.6, ciśnienie paliwa na listwie trzyma nie ma odchyleń, ale brakuje ciśnienia doładowania na wolnych obrotach zaraz po rozruchu pokazuje 1015-1016mbar zależy od dnia natomiast po kilku sekundach wartość ta spada do 780-800mbar i tak już zostaje nie ważne czy silnik jest gorący czy zimy, sprawdzałem też ciśnienie na zgaszonym silniku czujnik pokazuje ciśnienie atmosferyczne czyli właśnie te około 1015-1016 . To samo obserwuje podczas jazdy na niższych obrotach przy dodawaniu gazu do ok. 2000/obr doładowania brakuje i to dosyć sporo bo 0.4-0.5 bara i to samo przy stałych obrotach np. 1500 obrotów doładowanie aktualne 0.1 bar albo wcale gdzie komputer oczekuje 0.3-0.4 bara auto jest mułowate przyspiesza ale to nie jest to co powinno być. Powyżej 2000/obr gdy zaczyna dmuchać druga turbosprężarka doładowanie trzyma a nawet jest go więcej niż powinno podczas jazdy na wyższych obrotach powyżej 2000 problem nie występuje. Odpinałem przepływomierz bez niego doładowanie trzyma ubytków brak, to samo falowanie z odpiętym przepływomierzem nie występuje. Założyłem nowy oryginał bosch, adaptacja zrobiona dalej to samo, fakt stary przepływomierz był uszkodzony zawyżał dawkę i samochód dymił na czarno, teraz dymu brak ale dalej obroty falują i jest ubytek w doładowaniu jak opisałem wyżej.
Auto ma lekko podniesioną moc na 320km egr zaślepiony, klapy z kolektora wyrzucone to samo dpf. Małe turbo było regenerowane jakieś 3 lata temu ma zrobione około 40k km, nie powiem że jest w stanie idealnym puszcza delikatnie olej ale myślę że to ma znikomy wpływ, szczególnie że w trybie awaryjnym doładowanie trzyma, dziur w dolocie też nie widać, odma sprawdzona jest sprawna zresztą była też wymieniana nie dawno założony oryginał BMW. Co może być przyczyną falowania ? elektrozawory od podciśnienia, wężyki czy coś innego może ktoś przerabiał taki problem?

Opublikowano

Skoro na wolnych obrotach doładowanie spada do okolic około 800 mbar to wygląda to tak jakby klapa gasząca się przymykała. Przyjrzałbym się temu. Takie wartości doładowania czyli okolice 800- 900 mbar mam podczas wypalania dpf jadąc równo bez gazu, wówczas gdy klapa gasząca się przymyka aby podnieść temperaturę spalin. Jeśli jest klapa gasząca to odpiąłbym wtyczkę i zobaczył co się dzieje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Po odpięciu klapy gaszącej trzyma okolice 1000mbar, elektrozawory i wężyki sprawdzone niby wszystko sprawne a doładowania brak w niskim zakresie obrotów, zaczyna ładować dopiero od 2,5k obrotów